Kako da uredite malu dnevnu sobu da izgleda veća

Kako da uredite malu dnevnu sobu da izgleda veća

Stvaranje udobnog prostora za život oduvijek predstavlja najvažniji aspekt u kreiranju svakog doma…

Mi provodimo najviše vremena u dnevnoj sobi odmarajući, družeči se, gledajući televiziju ili jednostavno provodeći sate sa porodicom.

Opremanje i dekorisanje dnevnog boravka prosječne ili izdašne kvadrature, može biti veoma težak i zahtijevan posao, tako da je kompletiranje istog zadatka u malim dnevnim sobama još veći izazov.

Izaberite svijetlu šemu boja

Kada je prostor mali, tamne boje veoma brzo potroše dostupne površine i zatvore sobu. Svjetlije boje je održavaju otvorenom i prozračnom, istovremeno je čineći prostranijom. Neutralni tonovi pomešani sa svijetlo plavim nijansama i zelenim bojama veoma često predstavljaju dobru kombinaciju za prirodno uvećavanje prostora sa kojim radite.

Svijetlo obojen namještaj

Zajedno sa istom temom zidnih boja, svijetli komadi namještaja dodaju prostranost sobi i sušta su suprotnost tamnom namještaju. Tamno ofarbano drvo namještaja može vizuelno suziti prostoriju i zatvoriti vaš pogled unutra umjesto da ga proširi na spoljnu stranu. Na primjer, svijetla hrastovina posjeduje manju vizuelnu težinu u poređenju sa tamnim drvetom.

Koristite ogledala

Ogledala pružaju vizuelni efekat koji može pružiti ilustraciju dodatnog prostora. Kada su ogledala organizovana kako bi reflektovala određene stvari i djelove sobe, ona je otvaraju i stvaraju više svetla, koji dovodi do prostranijeg ambijenta.

Koristite vertikalne linije

Veličina sobe se ne svodi samo na podnu površinu i kvadratne metre, u njoj je podjednako važna i visina. Iskoristite prednosti vertikalnog prostora vaše sobe kako biste stvorili iluziju dodatne kvadrature. Dodavanjem visokih predmeta i dekorativnih komada, možete usmjeriti pažnju na vertikalni prostor što će zasigurno otvoriti dnevni boravak.

Skalirajte namještaj

U malim sobama, veliki namještaj nema nikakvog smisla. Veliki komadi automatski preuzimaju vitalne površine i zatvaraju sobu, međutim nije sve ni u malom namještaju, već u pravom izboru manjih elemenata koji mogu uvećati vašu prostoriju u veličini i osjećaju.

Nabavite multifunkcionalni namještaj

Kako biste iskoristili najviše od vaše sobe i namještaja, izaberite komade koji mogu služiti u više svrha. Upotreba otomana koji mogu biti i stočići za kafu i predstavlja veoma popularnu ideju u malim prostorima. Mnogi otomani takođe nude i prostor za odlaganje stvari unutar njega, tako da ćete osloboditi dodatni prostor u svom dnevnom boravku.

Još i ovo

Harmonizacija predstavlja način stvaranja vizuelnog toka širom prostorije. Možete harmonizovati šemu boja i namještaj kako biste odvukli pogled sa velikih komada na zidove iza njih, upotrebom svjetlijih nijansi od onih koje krase sofu kako biste skrenuli pažnju sa nameštaja i dodali je prostoru koji ga okružuje.

Osvjetljenje je ključni faktor u bilo kojoj sobi, ali je najvažniji u malim prostorijama. Ključ dobrog osvjetljenja leži u njegovom raslojavanju po dnevnom boravku od poda do plafona. Upotreba različitih vrsta rasvjete pomaže u osvetljavanju svih površina prostorije što ujedno pomaže njenom vizuelnom uvećavanju i osećaju prostranosti.

(mojenterijer.rs)

Slični članci

Ostavi komentar