Kako da znamo da li smo isulinski rezistentni?

Kako da znamo da li smo isulinski rezistentni?

Insulinska rezistencija je stanje u kome ćelije organizma ne reaguju na dejstvo insulina, pa insulin ne može da ostvari svoj biološki efekat. Insulin je pritom kod ovih pacijenata prisutan u koncentracijama koje su inače efikasne kod zdravih ljudi. 

Kako bi se suprotstavio otporu ćelija, organizam stvara još veće količine insulina, pa se njegov nivo u krvi povećava i nastaje hiperinsulinemija.

Kako da znamo da li smo isulinski rezistentni?

Insulin je hormon koji proizvode β ćelije Langerhansovih ostrvaca pankreasa. Njegova osnovna uloga u organizmu je da kontroliše metabolizam ugljenih hidrata (šećera), masti i proteina. 

Nažalost, istina je da svako može postati rezistentan na insulin, pa čak i mršavi ljudi. Svima prijeti ta opasnost, jer živimo u društvu koje ima brz pristup mnoštvu rafinisanih ugljenih hidrata (bijeli hljeb, šećer, pasta, krompir, gazirana pića poput koka-kole, industrijski – hemijski tretirane hrane kojoj je dodata fruktoza). U stvari, velika većina nas je rezistentna na insulin u određenoj mjeri. Razlika je samo u kolikoj mjeri. Što više jedemo rafinisanu i industrijski tretiranu hranu, to nam treba više insulina da je razložimo. Što je više insulina u krvotoku, to ćelije sve manje na njega reaguju.

 Kako starimo ova stalna izloženost iscrpi sposobnost organizma da toleriše rafinisane ugljene hidrate i smanjuje našu osjetljivost, odnosno osjetljivost naših ćelija na insulin. Ako patite od visokog holesterola, triglicerida, ili visokog pritiska treba da provjerite vašu insulinsku rezistenciju, bez obzira na uzrast i težinu.

Ako imate visok pritisak, velika je vjerovatnoća da imate i insulinsku rezistenciju. Ljekovi za visok pritisak ne liječe insulinsku rezistenciju, već samo maskiraju simptome. Na prvi pogled i bez analize krvi insulinska rezistencija se može prepoznati po nekoliko stvari. Neko ima sve nabrojane simptome i znake, a neko i ne.

Obratite pažnju na sledeće stvari:

– Gojaznost, gdje je indeks tjelesne mase BMI veći od 25. Ovo nije apsolutan pokazatelj poremećaja, jer često i mršavi ljudi pate od insulinske rezistencije.
– Debljina fokusirana na i oko stomaka, veliki stomak, masne naslage na stomaku, grudima, oko unutrašnjih organa
– Stalna pospanost, posebno nakon obroka i učestalo zijevanje
– Hronični nedostatak energije i osjećaj umora i pored obilnih obroka
– Zaboravnost, depresija, bezvoljnost
– Viseće izrasline na koži, kao bradavice koje vise, oko vrata, ispod pazuha, ispod grudi
– Stalna potreba za slatkim i nakon obroka
– Nagli pad šećera
– Teško se mršavi i kada je osoba na dijeti, a sa druge strane, lako se goji

Ko može da razvije insulinsku rezistenciju?

Rizik za pojavu ovog sidroma je veliki kod osoba koje u porodici imaju pojavu dijabetesa tipa 2 ili pate od drugog tipa šećerne bolesti, visokog pritiska ili imaju veliki višak tjelesne težine. Žene koje su građene u obliku jabuke, kao i žene koje se debljaju prvenstveno oko struka pokazuju sklonost ka ovom sindromu. Da bi procijenili rizik izmjerite struk u najužem dijelu (ne uvlačite stomak) i najširi dio kukova. Podijelite ove mjere i ako je odnos veći od 0.8 za žene (1.0 za muškarce), to ukazuje da je abdomen predebeo i da postoji rizik od pojave insulinske rezistencije.

Žene kojima je dijagnostikovana dyslipidemia (narušen nivo masti u krvi), posebno one sa niskim nivoom HDL, a sa visokim prisustvom triglicerida, su takođe izložene riziku. Ako podijelite vrijednost triglicerida sa vrijednošću HDL holesterola i dobijete 3.0 ili više – velika je vjerovatnoća da postoji insulinska rezistencija.

Takođe, kožne promjene poznate pod nazivom acanthosis nigricans, gdje postoje bradavičaste tamne fleke na vratu i pazuhu, u 90 % slučajeva ukazuju na insulinsku rezistenciju.

Dobra vijest je da se na nivo insulina i glukoze vrlo lako može uticati: načinom života, vježbama i dijetama.

Ukoliko vam je dijagnostikovana insulinska rezistencija ima dosta stvari koje možete da uradite da biste je otklonili ili smanjili, treba samo da se javite svom ljekaru.

(vijesti)

Slični članci

Ostavi komentar