Kako izliječiti mamurluk?

Kako izliječiti mamurluk?

Evo šta vam može pomoći da izliječite mamurluk poslije prazničnih dana ili kada malo više popijete.
1) PIĆE KOJE POMAŽE

VODA

Alkohol je diuretik što znači da odvodi vodu iz tijela, a to može dovesti do dehdratacije. Voda je nabolji izbor jer će nadomjestiti nedostatak tečnosti što će sprečiti glavobolju.

ČAJ OD ĐUMBIRA ILI NANA

Istraživanja pokazuju da čaj od đumbira smanjuje osjećaj mučnine. Čaj od nane je blag, pa ga mogu piti i trudnice, a imaisti efekat.

SOK OD KISJELIH KRASTAVACA

Kisjela tečnost sadrži sirće, so i vodu, koji može pomoći da utolite žeđ i napunite se elektrolitima i natrijumom do potrebnog nivoa. Soka možete piti i prije polaska u grad, odnosno prije nego što počnete da pijete ili podeliti u dva dijela. Većio deo pošpijte prije ispijanja alkohola drugi nakon.

2) HRANA KOJA POMAŽE:

BANANA, KIVI I SPANAĆ

Ovo voće i povrće bogato je kalijumom, važnim elektrolitom koji se nestaje kao posljedica diuretičkog efekta alkohola. Ako vam se ne jede salata nakon pijane noći, stavite sve u blender, dodajte jogurt i napravite šejk koji će vam pomoći.

JAJA

Jaja su puna amino kiselina kao što su cistein i taurin. Turin pomaže rad jetre i sprječava oboljenja ovog važnog organa. Cistein smanjuje dejstvo acetaldehida, hemikalije koja je odgovorna za glavobolju.

KOKOŠIJA SUPA

Kokošija supa nadomjestiće nedostatak natrijuma i vode u organizmu kao posljedice dehidratacije nastale usled pijanstva. Piletina i povrće takođe sadrže cistein, pa značajno olakšavaju rad jetre.

Topla činija ovsene kaše ima dosta esencijalnih nutrijenata kao što su vitamin B , kalcijum, magnezijum i gvožđe. Ovas može da vam pomogne da neutrailšete kiseline u organizmu i podiže nivo šećera u krvi , dajući vam instant osjećaj energije .

OVSENA KAŠA

3) HRANA I PIĆE KOJE TREBA DA IZBJEGAVATE:

MASNA HRANA

Uprkos popularnim uverenjima, masna hrana nije lijek za mamurluk. Obilan obrok, masne hrane je bolji izbor kao prevencija protiv mamurluka. Masna hrana može biti preteška za stomak posle alkohola i može ga učiniti još osetljivijim, a i teže je svariti je, pa je bolje da ga izbjegavate.

KAFA

Osjećate se kao da nemate dovoljno energije, kao da vam glaava pada….zvuči kao idealno vreme za kafu! Zapravo nije! Kao i alkohol i kafa je diuretic, pa će učiniti da tijelo još više dehidrira. Možda je bolje da kafu zamijenite čajem ili još bolje vodom.

SOK OD NARANDŽE

Čaša ovog soka dnevno tokom nedelje vam može pomoći da  izgledate svježe, ali kiseli citrusi poput pomorandže ili limuna nakon pijanstva mogu iziritirati ionako već iziritiran stomak.

Slični članci

Ostavi komentar