Kako naučiti da vas dijete sluša

Kako naučiti da vas dijete sluša

Ponekad s djecom sve izgleda kao velika bitka jer ponekad ne slušaju roditelje. Sve to može da dovede do roditeljske ljutnje, osjećaja iscrpljenosti, a rješenje se ne nazire.

“Već duže vrijeme nisam mogla da shvatim kako da natjeram djecu da slušaju.

Ne pričam o sjedenju na podu i igranju s Lego kockama i sjeckanju papira na kuhinjskom stolu, već uspsotavljanja veze u određenom trenutku sa djetetom”, piše mama i blogerka Arena Blejk.

Voljela bih da možeš

Kada se djeca loše ponašaju, to je obično zato što traže jaču vezu. Kad je moj sin trčao okolo prije spavanja, izgledalo je da to radi iz inata. Ali to je zapravo bio poziv za povezivanje.

“Voljela bih da možeš sada da se igraš. Željela bih satima da se igramo i da nikad nije vrijeme za spavanje”, to su bile rečenice koje sam mu izgovarala.

Odmah smo se povezali. Osjećao je da ga razumijem i konačno sam sve shvatila. Naravno, moje granice se nisu promjenile i ipak je morao da ide na spavanje za 15 minuta. Ali smo pronašli način da se igramo i tokom pripreme za spavanje i bilo nam je zabavno.

Izgovaranje fraze “Voljela bih da možeš…” povezuje vas s djetetom i to mu pomaže da vas sluša kroz razumijevanje i potvrdu.

Ovo je teško za tebe

Ako koristite ovu frazu držaćete do roditeljskih granica, ali ćete imati i super komunkaciju sa djetetom.

Kad nije htio ranije da ide u školu, obično sam mu govorila:

“Naravno, želiš da ideš u školu. Ti voliš školu. To će biti zabavno”. To ga je samo natjeralo na još dublje neraspoloženje i onda smo se svađali još desetak minuta i konačno bih ga odvela u školu uz plakanje i vrištanje.

Sada imam potpuno drugačiji pristup kako bih bila s njim u tom trenutku.

“Ovo je teško za tebe. Trenutno ne želiš da ideš u školu. Želiš da ostaneš kod kuće cio dan. To je frustrirajuće i ne ide onako kao ti želiš”.

Toliko često je dovoljno samo utvrditi stanje i dijete će izaći iz automobila i ući u školu. Naravno učiniće to nevoljno, ali neće biti dramatičnog ispada.

Smirio si se

Jedan od najlakših načina da pomogneš svojoj djeci i da slušaju je da izvučeš iz njih svu snagu i dobre stvari koje rade.

Kada je moj sin bio u fazi izliva bijesa, zvala sam to “treningom snage”. Pa kada je moj sin konačno prestao da trči i otišao u krevet, rekla bih mu:

“Smirio si se. Nisi želio da ideš u krevet, ali sada si izbacio svu svoju energiju, legao si i možeš na spavanje. Ovo je takođe izvrsna fraza za učenje slušanja nakon što se dijete oporavi od bijesa.

Kad god vaše dijete počne da kontroliše emocije ili duboko udahne, reci mu:

“Smirio si se. Bio si tako uzrujan, ali sjeti se da možeš duboko udahnuti i smiriti se”.

Uspio si

Ovo je još jedna fraza uz pomoć koje će vas djeca bolje slušati.

Kad bi moj sin napustio školu i ušao u automobil s osmijehom na licu, okrenula bih se prema njemu i rekla mu:

“Uspio si ovo. Jutros nisi želio da ideš u školu. Ali si otišao i pogledaj sada. Srećan si i nasmijan. Pronašao si način da riješite situaciju iako ti je bilo teško”.

Uspio si da se zaustaviš

Poučavanje samokontrole je nešto što zahtijeva veliku količinu dosljednosti i prakse. To je vještina koja se uči tokom vremena, a posebno je teško djeci od prve do šeste godine da koriste samokontrolu.

Dakle, da bi se to izvuklo iz karaktera djeteta posebno je korisna ova fraza “uspio si da se zaustaviš”.

Omiljeno vrijeme za korišćenje ove fraze je kad dijete želi da udari ili ugrize.

Obično kažem nešto poput ovoga:

“Zaustavio si se. Toliko si bio ljut i želio si udariti, ali umjesto toga, otišao si do stolice i lupio rukom u jastuk. Za to je potrebno puno samokontrole”.

 

(stil)

Slični članci

Ostavi komentar