Kina donijela nove mjere kako bi spriječila da se epidemija vratiti

Kina, u kojoj je epidemija koronavirusa prošla, donijela je nove mjere kako bi spriječila da asimptomatski prenosioci virusa izazovu drugi slučaj infekcije.

Iako broj novozaraženih opada od vrhunca u februaru, kada je Kina izolovala nekoliko gradova, vlasti pozivaju na kontinuiran oprez zbog straha od novog talasa zaraze.

Od 63 nova slučaja, 61 su putnici koji dolaze u Kinu iz inostranstva.

Osim importovanih slučaja, briga kineskih vlasti su i asimptomatski slučajevi, ljudi koji prenose virus a nemaju nikakve kliničke simptome kao što su temperatura ili kašalj.

U srijedu je prijavljeno 56 novih asimptomatskih slučaja tako da je ukupan broj takvih slučajeva koje kineski mediji zovu i “prećutni prenosioci” porastao na 657, prenosi Rojters.

Zbog toga su donijete nove mjere. Zdravstvene ustanove moraju da prijave asimptomatske slučajeve u roku od dva sata od otkrića. Lokalne vlade moraju onda da identifikuju sve poznate bliske kontake u roku od 24 sata.

Asimptomatski pacijenti biće smješteni u kolektivni karantin 14 dana i računaće se kao potvrđeni slučajevi ako počnu da pokazuju simptome. Takođe, u dvonedjeljnom karantinu će biti i njihovi bliski kontakti.

Početkom nedjelje pojavila se i nova funkcija na mobilnoj platformi “WeChat” koja omogućava ljudima da provjere da li su ikad sedjeli u vozu ili avionu pored nekog asimptomatskog prenosioca virusa koji je kasnije postao potvrđen slučaj.

Kineske zdravstvene vlasti ranije su upozorile da će oko dvije trećine asimptomatskih pacijenata kasnije razviti simptome infekcije korona virusom.

b92

Slični članci

Ostavi komentar