Koje vježbe da rade djeca kod kuće! (video)

Pandemija korona virusa donijela je mnoge promjene u životu stanovništva, pa i tako kada je u pitanju trening kako kod odraslih tako i kod djece. Nas je zanimalo kako da mališani budu fizički aktivni i kod kuće, a u tome nam je pomogao dječji fitnes instruktor mr Aleksandar Vlahović.

-Kako specifično vrijeme i okolnosti u kojima trenutno živimo nalažu, tako je došlo i do određenih promjena kada su sportske i rekreativne aktivnosti mališana i pitanju. U grupnim aktivnostima za mališane, preporuke su da djeca nemaju veliki bliski kontakt jedni sa drugima, i na osnovu toga potrebno je i trenažne sadržaje tome prilagoditi. Osim mjera da djeca moraju dezinfikovati ruke prije početka samog časa, kao i da osoblje mora odraditi dezinfekciju svih sprava i rekvizita sa kojima mališani trenirajuk takođe treneri i instruktori u toku časa moraju nositi zaštitne maske. Kako je djeci predškolskog i ranog školskog uzrasta veoma teško objasniti da ne treba da imaju bliske dodire sa ostalim mališanima, aktivnosti u toku treninga bi trebale biti tako podešene da mališani budu na prvom mjestu zaokupljeni sami sobom. Sistem stanica se u tom segmentu pokazao kao uspješna metoda rada, gdje djeca dobiju radni zadatak i njega obavljaju do sledeće promjene, a sa tim je moguće i držati određenu distancu među njima. Eliminacijom elemenata saradnje među mališanima dijelom se eliminiše bliski kontakt- kaže Vlahović.

Na pitanje koje vježbe mogu djeca u uzrastu od 3 do 13 godina da rade kod kuće, Vlahović kaže:

-Zapravo, mi smo za vrijeme prvog zatvaranja zbog pandemije korona virusa radili seriju live online treninga, koje su mališani mogli da da prate od kuće, a njihovi roditelji su takođe imali ulogu kroz uživo komentarisanje, kako bi nam u tom momentu dali feedback na to kako djeca reaguju, a takođe, i da nam signaliziraju ako je nekome potrebna “dodatna” motivacija u toku trajanja časa. Ovako smo stvorili iluziju da smo mi stvarno tu sa njima i tako su prihvatali to još ozbiljnije. Obično to su vježbe oblikovanja, prirodni oblici kretanja, kao i vježbe za prevenciju i otklanjanje deformiteta, ali upakovane kao zabavni sistem rada uz suplementaciju mini sportskim poligonima, sa predmetima koji se mogu pronaći u svakom domu. Pomenuti treninzi se i dalje nalaze na našem youtube kanalu, a mi ćemo ovdje označiti samo par njih pa ako neko želi, može iskoristiti i vježbati sa svojim mališanima kući. 

R.N.

Related posts

Ostavi komentar