Kolumna: Halo, ovdje mobilni

Kolumna: Halo, ovdje mobilni

 

Među najveće stresove koje čovjeka mogu ozbiljno da izbace iz šina savremena psihologija već decenijama ubraja: smrt bližnjih, razvod braka i gubitak posla. I zaista je tako, to su rane koje se dugo liječe i ostavljaju posljedice na duši. Ali, moderno doba ovim gubicima dodaje još jedan, ne tako katastrofalan i bolan ali jako nezgodan momenat – gubitak mobilnog telefona.

Taj trenutak kad ukapirate da nemate “pametnjakovića” u džepu ili torbi, ti žmarci koji se sjure niz kičmu, hladan znoj koji vas oblije, panika koju emitujete ka spoljnom svijetu, grozničavi pozivi i povratak na “mjesto zločina” su teška iskušenja. Preostaje vam samo da žalite što niste prepisali sve brojeve, što opet niste prebacili fotografije u kompjuter i da dobro razmislite kako da podignete kredit za novi telefon (Sve vam ovo pričam iz ličnog, iskustva).

Telefon je preuzeo ulogu najboljeg čovjekovog prijatelja. Za razliku od psa ne mora da se šeta dva puta dnevno. On je postao ono što su nekad bili porodični albumi, koji su se nedjeljom, uz osmijeh i sa sjetom, prelistavali poslije nedjeljnog ručka. On čuva više tajni od vašeg najboljeg prijatelja.  On zahtijeva pažnju veću od kućnog ljubimca jer ako nije pažen svašta može da se desi. Tako se jednom mom poznaniku raspao brak zbog izgubljenog mobilnog. Bolje rečeno, zbog pronalazača tog telefona raspao mu se brak jer ga je  ispod kreveta našla njegova žena i kad je zavirila u njega imala je šta da vidi. Drugi je opet imao nezgodaciju da je telefon, bez njegovog znanja okrenuo posljednji broj, tj suprugu, dok je on bio na sastanku s ljubavnicom, tako da je gospođa imala prenos uživo. A da ne pričam o tome koliko je fudbalera završilo na naslovnim stranama tabloida, jer su pjevačice sa kojima su ljubovali, slučajno izgubile mobilne, koji su, gle čuda, pronašli novinari. Te telekomunikacijske sprave, koje su u naše živote stigle krajem prošlog vijeka i izgledale kao cigle pogodne za građenje vikendice, u međuvremenu su postale savršeno dizajnirani modeli za ucjene i pritiske, stvar prestiža i igračke za ubijanje dosade. Možeš da kasniš koliko god hoćeš jer ja imam svašta da obavim sa svojim telefonom. Davno je proslavljeni dramski pisac Dušan Kovačević rekao da mu ne pada na pamet da nosi “to čudo” jer ako hoće da ga prisluškuju i prate moraće sami da se potrude. Da on to dobrovoljno radi – ne pada mu na pamet.

A opet,te sprave olakšavaju život, služe kao sredstva informisanja i mogućnost brzog reagovanja, prečica ka društvenim mrežama i naravno mogućnost da se napravi još jedan selfi. Na ljetovanje može da se ide bez knjige, ali bez telefona nikako – to bi bilo isto kao da se na nudističkoj plaži pojavite u boksericama. Provjeravanje na kojoj je liniji baterija je postala ozbiljnija stvar nego što se nekada hranio “tamagoči”. Zato prije spavanja provjerite gdje je vaš omiljeni kućni ljubimac, za svaki slučaj, jer ko zna ko može da ga nađe.

Piše: Duh iz boce

 

 

Slični članci

Ostavi komentar