Ksenija Lakušić: Ples je tajni jezik duše

Ksenija Lakušić (23) svoje prve plesne korake napravila je sa sedam godina u školi Jet-Set u Podgorici. Odmah je zavoljela latino američke i standardne plesove. Već sa 14. godina počela je profesionalno da se bavi plesom, a strast za igrom i želja da nauči više učinili su da sa 16. godina svoje znanje usavršava na najprestižnijoj plesnoj akademiji u Italiji. U dva minuta na sceni koliko traje sportski ples svaki plesač utkiva godine rada. To je sa radila i Ksenija koja je najveće uspjehe postigla sa Dimitrom Stefaninom iz Bugarske sa kojim je predstavljala Crnu Goru na mnogim takmičenjima osvajajući mnoga priznanja. Već neko vrijeme mlada umjetnica živi i radi u Parizu.

IMG_1115

Kao članica Plesnog saveza Crne Gore osvajali ste priznanja. Koje vam je najdraže?

Mnoga priznanja su mi draga, ali jedno od najdražih je Terpishora, za najbolji plesni par Crne Gore.

                                                                              Sa kojim plesnim partnerom ste postigli najveće uspjehe?

251784_479291165427892_1002895670_n

Sa Dimitrom Stefaninom iz Bugarske. Još dok sam bila u Podgorici primila sam poziv od Luke Basoleti da plešem s Dimitrom, nakon čega smo odradili probu i odlučili da počnemo zajedno da nastupamo.

Kada ste počeli profesionalno da se bavite plesom?

Sa svojih 14. godina kada sam na brojnim međunarodnim takmičenjima pokazala svoj talenat i nizala odlične rezultate.

Koliko vam je ples dao lijepih momenata, a koliko oduzeo?

Ples mi je, do sada, dao najljepše momente u mome životu. Zahvaljujući njemu proputovala sam cijelu Evropu, upoznala ljude i pronašla svoje mesto u svijetu plesa. S druge strane, propustila sam mnoge trenutke kao tinejdžer, rano sam napustila školu, drugare i porodicu.

Dugo ste bili u Italiji?

U italiji sam pošla sama sa 16 god, živjela sam tamo tri godine i usavršavala  svoje plesno znanje na najprestižnijoj akademiji plesa za latino američke i standardne plesove.

Sada živite i radite u Parizu? Šta je bio razlog da odete ?

Dobila sam poziv za posao od jednog od najpoznatijih mađioničara u Francuskoj, Nicolas Del Pozo, s kojim i dalje sarađujem.

Kako ste se snašli  u Francuskoj, na čemu sada konkretno radite?

Na početku je bilo teško zbog samog jezika, ali vremenom sam se uklopila. Trenutno radim kao glavni asistent Nicolas-a  u kabareu u Montpeljeu. Samnom radi i moja sestra Andrijana. Istovremeno radimo gale i brojne festivale na kojima osvajamo dobre rezultate.

IMG_0727

Nedostaje li Vam Crna Gora?

Naravno da mi nedostaje. Tu sam odrasla, moja porodica živi u Crnoj Gori i ja ih posjećujem što češće mogu.

Sa kojim umjetnicima  ste radili u toku svoje dosadašnje karijere?

Mogu se pohvaliti da sam uspela da radim sa mnogim poznatim imenima u svijetu plesa i show biznisa. Dok sam živjela u Crnoj Gori sarađivala sam sa Misom Cigoj iz Slovenije i Nikolaj Karšenkom iz Rusije. Moji glavni treneri u Italiji, Luka Basoleti i Tjasa Vulić, zbog kojih sam i pošla tamo, su dvostruki svjetski prvaci u 10 plesova u profesionalnoj kategoriji. Imala sam zadovoljstvo da radim i sa svjetskim prvacima poput Nino Langela i Kristina Mošenskaja,Gabriel Gofredo i Ana Matus i mnogim drugim.

Jeste li ikad pomislili da se bavite nečim drugim?

Jesam. Zanima me i svijet turizma, ali sebe više pronalazim u svijetu plesa.

Koja vam je naveća želja?

Da otvorim svoju plesnu školu i svoje znanje i iskustvo podijelim sa mladim talentima. A, voljela bih i da sarađujem sa Frankom Dragon, artističkim direktorom poznatog kabarea Lido u Parizu, kao i sa Hansom Klokom, najpoznatijim mađioničarem na svijetu.

Tekst:V. Čađenović, foto: Privatna arhiva

Slični članci

Ostavi komentar