Lena Kovačević: Kroz muziku i moj posao emocije iskreno i otvoreno pokazujem

Svoja, talentovana, harizmatična, lijepa, samo su neke od riječi koje mogu da opišu džez umjetnicu Lenu Kovačević.

U Crnoj Gori ste uvijek rado viđen gost. Da li ovog ljeta možemo da očekujemo nastupe i kod nas?

Nadam se da se družimo na ljeto a izvesnije na jesen jer bi voljeli da vežemo nekoliko koncerata u kulturnim centrima, da kreiramo tu intimnu atmosferu i jedan specificam tok koji je nekako već poznat kao pečat naših koncerata. Uvijek se neizmjerno radujem da se družim sa mojom publikom u Crnoj Gori.

Kažu da se dama rađa sa stilom. Da li je to tačno? Kako njegovati stil? 

Mislim da je tijesno vezan sa vaspitanjem, afinitetima, stavovima i ukusom koji čovjek njeguje u svemu. Najveći uticaj je došao od mame, a zatim i kroz posao sam učila od nekih divnih ljudi.

Uvijek pažljivo birate pjesme s kojima ćete se predstaviti? Koja vas je vaša pjesma posebno dotakla i zbog čega?

Sve su me izgradile na neki svoj način i svaka ima drugu intimnu priču. “Cafe” je sigurno najvažnija jer je bila prekretnica u mom muzičkom predstavljanju publici ali i “Dubine” i “Hir” koje su nekako do kraja po mom senzibilitetu.

Žene su krhka, emotivna bića. Da li emocije transparetno pokazujete ili ipak znate da to sačuvate za vaša četiri zida?

Kroz muziku i moj posao ih iskreno i otvoreno pokazujem. To su naši koncerti i svaki susret sa ljudima. Privatno, ne volim da ljude opterećujem sopstvenim iskušenjima, okrećem sve na neku šalu i trudim se da pomognem ljudima oko sebe da se osjećaju bolje jer se onda zaista i ja osjećam bolje odmah.

Majka ste dva dječaka. Koji su izazovi roditeljstva sa kojima se vi susrećete?

Gdje da počnemo? Pogledajmo vrijeme u kom živimo. Pogledajmo situaciju u Evropi, situacije na ulici, među ljudima. Iskušenja su na sve strane i ona mala i velika ali prepuštam brigu Bogu na onim stvarima gdje zaista ne mogu ništa da utičem a da to gdje se mi kao roditelji pitamo, da do kraja budem budna i prisutna i da mnogo pričamo i ponavljamo u nadi da će zapamtiti i primijeniti.

Odrastali ste u uglednoj porodici. Da li je to bio dodatni teret za dokazivanje?

Nije nikada jer sam rođena sa blagoslovom da me baš mišljenje okoline ne tangira previše. Rasla sam uz poznatog oca, vidjela sam kao dijete kroz kakve je stvari prolazio, kritike, negodovanja, muke, od strane i ljudi i medija ali i hvalospjeve. Zato mislim da možete ostati zdravi samo ako tome ne pridajete poseban značaj već ostajete fokusirani na svoj posao, a on je to uvijek radio i to je tako plodonosno!


Kad ste sebi rekli: “Leno ti si hrabra žena”. Da li znate sebe da pohvalite?

Kad sam rodila moja dva djeteta… Zaista su trudnoća i porođaji još komplikovani, nešto za šta mora da se ima “herca”. I svakoj ženi se divim, onima što jesu ili nisu mame, na ženi je danas tako mnogo toga….

Šta vas izbaci iz takta? Da li tada znate da se naljutite?

Svašta umije da me izbaci iz takta ali ja samu sebe najviše. Trudim se da budem strpljivija i da ono tri puta mjeri jednom sjeci prenesem na život!

Rajka Novaković, foto Foto: Irina Duplevskaya

Related posts

Ostavi komentar