Lijekari upozorili da brojne trudnice sebe i svoje bebe izlažu nepotrebnom riziku

 

Broj porođaja carskim rezom udvostručio se u zadnje dvije decenije i u nekim zemljama dosegao razmjere epidemije, objavili su ljekari u časopisu Lancetu.

Milioni žena svake godine sebe i svoje bebe izlažu nepotrebnom riziku carskog reza u razmjerima “koji nemaju apsolutno nikakve veze s medicinskim razlozima” kažu oni.

U 2015. godini, posljednjoj za koju postoje dostupni podaci, ljekari su širom svijeta izveli 29,7 miliona carskih rezova, što je 21 posto svih porođaja. Petnaest godina prije, na početku 21. vijeka, carskih rezova bilo je 16 miliona, odnosno 12 posto svih porođaja piđe HINA, a prenosi Jutarnji.hr

Procjenjuje se da je carski rez, hirurški zahvat kojim se sprječavaju komplikacije pri porodu, nužan u 10 do 15 posto trudnoća.

Na prvi pogled možda se čini da se dogodio veliki skok, ali taj se utisak radikalno mijenja kada se pogleda stopa carskog reza po ekonomskom statusu. U najmanje 15 zemalja svijeta tim zahvatom na svijet dolazi čak 40 posto djece. Najčešće mu pribjegavaju bogatije žene koje se porađaju u privatnim klinikama.

Autori studije naglašavaju da se zahvat previše koristi u okruženjima sa srednjim i visokim primanjima, dok  siromašne žene često nemaju pristup zahvatu koji im može spasiti život.

“Samo na osnovu medicinskih potreba ne bismo očekivali takve razlike između zemalja, između žena različita socioekonomskog statusa ili čak između pokrajina unutar iste države”, rekao je vodeći autor studije Ties Boerma, profesor javnog zdravlja na Sveučilištu Manitoba.

Jane Sandall, profesorica sociologije i ženskog zdravlja na Kraljevskom koledžu u Londonu, kaže da je nekoliko razloga zbog kojih se žene sve češće odlučuju na carski rez. Među njima su nedostatak da se na vrijeme otkriju i spriječe problemi, gubitak povjerenja u to da će se  porodilji sigurno i stručno uraditi vaginalni porođaj…

Ljekati su često u iskušenju da organiziraju carske rezove kako bi ubrzali protok porodilja u porodilištima, a medicinski profesionalci su manje podložni eventualnim tužbama ako izaberu carski rez umjesto prirodnog porođaja.

Sandall kaže da često postoje “financijski potsticaji” i ljekaru i bolnici da naprave carski rez.

U studiji se upozorava da mnogi mladi ljekari postaju “stručnjaci” za carski rez pa se teže snalaze kod prirodnog.

Stope smrti i invalidnosti majki veće su nakon carskog reza u odnosu na vaginalni porođaj. Zahvat na maternici ostavlja ožiljke što može dovesti do krvarenja, ektopičnih trudnoća (kad zametak ‘zaglavi’ u jajnicima), kao i do prijevremenih porođaja u budućim trudnoćama.

Gerard Visser sa Sveučilišnog medicinskog centra u Nizozemskoj tvrdi da je porast broja carskih rezova “alarmantan”.

“Medicinska struka sama ne može obrnuti taj trend. Potrebna je šira društvena akcija kako bi se prestali obavljati nepotrebni carski rezovi, a ženama i porodici vratilo povjerenje da će dobiti najprikladniju njegu”, rekao je Visser.

 

 

Slični članci

Ostavi komentar