Lordan Zafranović snima film “Djeca Kozare”:U igri velikih, najviše stradaju mali i nemoćni, civili a naročito djeca

Reditelj Lordan Zafranović izjavio je da je dio savremene poruke njegovog budućeg filma “Djeca Kozare” da u ratu, u igri velikih, najviše stradaju mali i nemoćni, civili a naročito djeca, kao i da je taj film krik protiv zla da se ono više ne ponovi.

„Moram najprije da vam kažem: od mene niko nije naručio film. To znači da sam ga ja sam sebi naručio jer sam smatrao da ovaj novi izbjeglički val i ratovi koji se vode i danas, najviše doprinose da stradaju nevini, a to su djeca“, rekao je Zafranović, za novi broj nedjeljnika NIN.

On je rekao da „nikada neće zaboraviti svoj prvi susret sa Jasenovcem u njihovom centru“ i da „nikada neće zaboraviti ni sliku mrtvog dječaka izbjeglice kojega je izbacilo more na plaži jednog italijanskog otočića“.

„I mislim da mi je to, manje više, bilo povod da aktueliziram scenario Arsena Diklića i da ga prenesem sa osnovnom idejom: u ratu, u igri velikih, najviše stradaju mali i nemoćni, civili, a naročito djeca. Mislim da je to dio savremene poruke ovog filma“, rekao je Zafranović.

Kako je istakao, njegov posao sada je veoma odgovoran, da prenese u film „Djeca Kozare“ sve ono što ume i može.

„Iza mene je ogromno iskustvo a preda mnom velika odgovornost da to bude film koji će prepoznati cijeli svijet i koji će imati određenog odjeka kao krik protiv zla da se ono više nikad ne ponovi“, rekao je Zafranović.

Zafranović je projekat „Dejca Kozare“ predstavio u Banjaluci. Film bi, kako je najavljeno, trebalo da se snima uglavnom na prostoru Republike Srpske, u koprodukciji Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Češke.

Snimanje bi trebalo da počne na proljeće 2022. godine.

Beta, NIN,N1

Related posts

Ostavi komentar