Milan Marić: Moram da izrazim veliko poštovanje prema snazi karaktera i mudrosti Crnogorki, koje su stubovi temeljci svojih porodica

Mlad, talentovan, harizmatičan i kako većina glumačkih znalaca znaju da kažu umjetnik koji obećava i koji će svojim raskošnim znanjem da dostigne velike visine u svom poslu. Skromnost ga krasi i uprkos brojim uspjesima, Milan je ostao onaj momak iz kraja sa kulturnim i vaspitanim manirima, a popularnost ga nije uzdrmala da svoje postulate na kojima je odrastao prekrši.

Crnogorska publika ima prilike da vas gleda u seriji “Državni službenik” na Superstar TV. Koliko vam je ova serija izazov i koliko ste se pronašli u liku Lazara?

Državni službenik je jako lijepo prihvaćen od publike, dobijamo zaista mnogo pohvala i pozitivnih kritika. Serija je nastala kombinacijom dobrog scenarija, režije, produkcije, glume. Ni jedan segment nije podbacio, i onda je, naravno, krajnji proizvod bolji od prostog zbira ovih činilaca. Lazar mi je blizak, ima puno osobina koje i sam posjedujem, generacijski se poklapamo, tako da sam ga razumeo bez velike muke. Volim što smo u drugoj sezoni ušli dublje u njegova emotivna stanja, što razumijemo posljedice trauma koje je doživio u prvoj sezoni i dileme koje ima dok donosi važne odluke od kojih mu zavisi budućnost. Na ovaj način je akcioni junak Lazar zaličio na stvarnog čovjeka i postao još bliskiji svima.

Djelujete vrlo skromno, vaspitano i sa manirima. Reklo bi se da se sve od kuće nosi. Danas bi mnogi rekli da je u vremenu u kom živimo to mana. A šta vi kažete?

Hvala na lijepim riječima. Slažem se da se vaspitanje nosi iz kuće, ali ne mislim da je to mana. U svakom vremenu, pa i danas, treba težiti lijepom vaspitanju, kulturnom ophođenju prema drugim ljudima, posebno prema neistomišljenicima. Bez obzira što to može izgledati kao slabost, sačuvati druge od sebe zapravo je čojstvo, a to vi u Crnoj Gori najbolje znate.

Da li svoje odluke, profesionalne i životne preispitujete?

Da. Preispitujem sebe, više nego odluke same po sebi. I to radim stalno. Razmišljam o svojim motivima, ponašanju, izborima… Težim da razumijem i upoznam sebe, što je ponekad težak, čak i bolan proces. Ali nagrada je velika, jer se tako život oslobađa potisnutog, skrivenog, nesvesnog. Zapravo se tako život preuzima u svoje ruke.

Da li ste ponosni na svoju dosadašnju karijeru. Da li bi nešto promijenili?

Zadovoljan sam svime što sam do sada uradio i svojom karijerom, kako pozorišnom tako i filmskom. Zahvalan sam na svim pruženim prilikama i ukazanom povjerenju, koje, nadam se, nisam iznevjerio. Posebno sam srećan što moj rad prati, uvažava i voli veoma raznovrsna publika. Na kraju, za naš rad postoji samo jedan konačni sud, a to je sud publike.

Kako reagujete kada vam se djevojka prva udvara. Da li se zbunite ili ipak više volite da ste vi inicijator?

Nemam predrasude u pogledu toga ko treba da inicira komunikaciju. Ali, naravno, ovdje isključujem preterivanje, napadnost i agresiju, koje mnogi brkaju sa malim signalima i laganim flertom u kome obje strane učestvuju i gdje nebitno, pa čak i nemoguće razaznati ko je inicirao.

Imali ste što privatno što poslovno da posjetite Crnu Goru. Kako bi opisali karakter Crnogorki?

Rizikovaću da upadnem u zamku generalizacije i stereotipije, jer moram da izrazim veliko poštovanje prema snazi karaktera i mudrosti Crnogorki, koje su, u naoko patrijarhalnoj sredini, stubovi temeljci svojih porodica. Mislim da nije slučajno što se ovdje tako brižljivo njeguje kult majke. Crnogorke su poznate i po svojoj stasitosti i ljepoti, i to mogu da potvrdim da je sa realnim pokrićem.

Rajka Novaković foto: promo

Related posts

Ostavi komentar