Milica Marković: Mila je moj život i moja snaga

Milica Marković, novinarka i voditeljka, mama je i šestogodišnje Mile. Tvrdi da je roditeljstvo nije promijenilo, već da je oslobodilo i učinilo odgovornijom i srećnijom, i da je kroz ljubav koju svakodnevno dijeli sa ćerkom sve neopisivo lakše.

milica

Da li si se plašila trudnoće i imaš li neke savjete za mlade trudnice?

Bila sam presrećna kad sam ostala trudna iako, u tom trenutku, nisam planirala trudnoću. Jedino sam se plašila da li će sve proteći u redu. Moj jedini savjet za trudnice je da uživaju u blagoslovenom stanju, budu odgovorne i svjesne da novi život raste u njihovom stomaku, i da će taj novi život postati njihov život i snaga, ljubav i smisao postojanja. Često čujem mlađe žene kako govore “nisam spremna da budem majka”, ne postoji određeni  momenat kada je neko potpuno spreman za tu ulogu, on je uvijek tu.

Mnogi kažu da je Mila tvoja kopija. Kako je vaspitavaš? Šta ti je najvažnije?

Zahvaljujem se svima koji to prepoznaju – to je kompliment za mene. Mila je jedna predivna djevojčica, emotivna ali svoja. Počela sam pričati sa njom još dok je bila u mom stomaku, i od tog dvanaestog decembra stalno pričam. Ne vaspitavam je po pravilima roditeljstva, već na neki svoj način koji osjećam da je ispravan. Nikad je nisam udarila. Kad udariš dijete to je nasilje, a djecu ne treba učiti nasilju niti da se njim nešto postiže. Ne tražim ni da bude uvijek poslušna, jer poslušnost prelazi u naviku. Dijete koje navikavaš na poslušnost najčešće izraste u poslušnog čovjeka, na poslu, u društvu, braku, sistemu uopšte. Djecu treba dučiti da misle svojom glavom a svojim primjerom im pokazivati šta su životni prioriteti, treba ih učiti da budu srećni, da je porodica temelj, upoznati ih sa religijom kako bi vjerovali u pravdu i da se dobro dobrim vraća… Trudim se da Mila kroz ljubav upoznaje svijet da i shvati da je ona ta koja će praviti izbore koji će joj kreirati život, i da mora da preuzme odgovornost za njih. Ona je mali čovjek pred kojim je život, a mama je tu da je čuva najbolje što može,da je voli, hrabri…

Koliko je važna svakodnevna priča sa djetetom?

U vaspitanju je to najvažnije, ali treba biti obazriv da to ne budu dosadni monolozi već dati djetetu prostora da kaže svoje mišljenje i stav, da to bude dijalog pun ljubavi i poštovanja.

milica 3

Da li postje neke stvari koje braniš ćerki?

“Branim” joj da traži idole u ljudima, da ne govori istinu ma kakva ona bila… Ali, ona je jedno divno dijete i nemam puno prostora za strogoću te vrste.

Imaš dobar odnos sa bivšim suprugom. Koliko je važno za jedno dijete da roditelji kad se razvedu ostanu u dobrim odnosima?

Njen tata i ja nismo uspjeli da se izborimo za našu ljubav, ali imamo nju koja je naša ljubav, i nema tu prostora za drugačiji odnos od ovog koji imamo. Ne možemo biti manje od prijatelja i poštovati jedno drugo ako volimo naše dijete. Naša kćerka to osjeća a mi se trudimo da joj ljubav oba roditelja, pažnja i prisustvo, ne fali ni u jednom momentu.

Da li bi voljela da se ponovo ostvariš u ulozi majke?

Naravno, ali neću biti tužna ako se to ne desi, jer je Mila meni već dovoljna da budem srećna i ispunjena. Ona je moj život, smisao, snaga… i moja porodica.

Koliko te kćerka promijenila kao osobu?

Nije me toliko promijenila koliko me oslobodila. Divno je kad sačuvaš dijete u sebi i onda kad dobiješ svoje možeš biti opet dijete, možeš upoznavati svijet nanovo iz ljepšeg ugla, radovati se životu, igrati, voljeti, vjerovati…Kroz ljubav koju živimo nas dvije, sreću koju pravimo ne čekajući je, smijeh, igru… sve je lakše i neopisivo ljepše.

Tekst: R. Novaković; foto: Privatna arhiva

Slični članci

Ostavi komentar