Mira Adanja Polak: Nikada se nisam nadmetala ni sa jednim muškarcem

 

Mira Adanja Polak je međunarodno priznat novinar, producent, istraživač i autor, a njen otac prof. dr Solomon Adanja, urolog i hirurg na VMA, je bio izrazito protiv toga da se ona uopšte bavi tim poslom. Baš zbog svog oca Mira je završila psihologiju, i to na dva smjera: kliničku i marketing.

Kada je njen otac shvatio da mu je ćerka nezadovoljna zbog toga što stažira u oblasti za koju se specijalizovala, otac je popustio, i tako je Polakova postala novinar i voditelj na TV Beogradu. Zanimljivo je i to da je jedno vrijeme radila i kao stjuardesa.

Autorka  više od 150 dokumentarnih emisija koja je tokom blistave karijere ugostila brojne važne ljude iz svijeta nauke, politike, kulture i biznisa rijetko priča o svom privatnom životu. Ipak, u intervjuu koji je za Puls dala sredinom 2006. godine iznijela je svoje, za današnje standarde, neuobičajeno mišljenje o braku.

– Zna se ko je u kući najstariji, muž, ko drugi. Ja sam patrijarhalna žena i držim do toga. Muž je glava kuće i to poštujem. Mislim da je u osnovi svih bračnih razmirica upravo taj isforsirani sukob nadležnosti, ta isforsirana potreba nekih žena da, bez ikakvog istinskog razloga, preuzimaju na sebe prerogative koji pripadaju muškarcima. Zašto, čemu, pa uloge su odavno podeljene! Svako nek igra svoju i – mir u kući. Kažem to po cijenu da me optuže da sam konzervativna i tradicionalna. Ja se nikada ni sa jednim muškarcem nisam nadmetala i zato, valjda, nisam ni doživjela od njih poniženje ili neku drugu neprijatnost.

Izvor: Pulsoline

Slični članci

Ostavi komentar