Montenegro Opera Festival 21. i 22. avgusta u Dvorani Park

Montenegro Opera Festival 21. i 22. avgusta u Dvorani Park

“Svake godine želimo da Operosa Montenegro Opera Festival bude bolji od prethodnog i da uvijek donesemo i uvedemo neki novi element priče i na taj način približimo operu svim generacijama. Ove godine veliki dio programa čini lokalna zajednica zajedno sa našim internacionalnim gostima iz cijele Evrope. Takođe, ove godine donosimo svjetsku premijeru opere koja je rađena u saradnji sa nekim od najboljih svjetskih operskih kuća i festivala i u pitanju je Be my Superstar – savremena tragedija, opera koja se dešava 21. i 22. avgusta u Dvorani Park. Svakako je bilo dosta izazovno odlučiti se na ovako veliki projekat koji će biti premijerno prikazan u Herceg Novom, ali smo veoma srećni što smo uspjeli i vjerujemo da publiku očekuje jedan novi umjetnički doživljaj tokom našeg festivala od 21. do 24. avgusta”, navodi se u saopštenju Operosa Montenegro Opera Festivala.

“Posebno smo ponosni što kvalitet našeg rada na neki način potvrđuje i činjenica da svake godine imamo sve više medija iz cijelog svijeta koji dolaze da pokriju priču Operosa Festivala i magičnih mijesta u Herceg Novom, a ove godine ugostićemo novinarku Claire Jackson koja piše za renomirane svjetske magazine kao što su BBC Music magazine, Big Issue, Opera Now, Country Life i Pianist.

Od ove godine Operosa otvara novo poglavlje u saradnji s lokalnim obrazovnim institucijama i školama kroz Operosa Community program. Na ovaj način unosimo lokalni talenat u festivalske aktivnosti i promovišemo potencijal koji ovi mladi ljudi posjeduju. Smatramo da je to dobar način da se ova vrsta umjetnosti približi mlađim generacijama i da se na taj način ispriča priča koja je jedna od glavnih tema svih tinejdžera – vršnjačko nasilje.

Ponosni smo što postoji toliko talenta u Crnoj Gori, pa ove godine dio Operosa festivala čine 40 bokeljskih tinejdžera, učenici muzičke škole iz Podgorice, crnogorski mladi talenti i već iskusni umjetnici”, dodaju iz organizacije.

“Ovogodišnja produkcija opere “Be my Superstar – savremena tragedija” je pokazatelj ovakvih aktivnosti. Cijela opera rađena je sa renomiranim operskim kućama i festivalima, a u Herceg Novom biće po prvi put izvedena i to je nešto što naša publika do sada nije imala prilike da vidi u Crnoj Gori. U pitanju je interaktivna opera koja uključuje i samu publiku u predstavu, da bi na što bolji način približila problem vršnjačkog nasilja, ali i operu kao takvu.

Veče Kamerne Muzike dešava se na magičnoj tvrđavi Forte Mare 23. avgusta od 21h. Tokom ovog događaja biće izvedeni najljepši zvuci kamerne muzike: Vivaldi, Rossini, Bizet, ali i neke od najljepših pesama Vaska Pope, Jovana Jovanovića Zmaja i Miloša Crnjanskog, koje je mladi kompozitor Jug Marković pretočio u muziku.

Ovogodišnji Operosa Festival završavamo na tvrđavi Kanli Kula od 21h h uz Mendelsonov San Ljetnje Noći koji će dočarati vokalne solistkinje Milica Lalošević iz Kotora i Vesna Đurković iz Zrenjanina, hor koji čine učenici Muzičke škole iz Podgorice i Operosa Montenegro Orkestar. Volimo da kažemo da je to veče kada snovi postaju stvarnost uz čarobne Mendelsonove zvuke i jedan od najljepših pogleda na Jadranu. Ulaz na ovaj događaj je slobodan za mlađe od 18 godina.

Takođe, prije početka opere San Ljetnje Noći već tradicionalno na Kanli Kuli organizujemo VIP koktel za sve naše sponzore i partnere, diplomate, ambasadore, visoke predstavnike i ministre Crne Gore, biznismene i lokalne i internacionalne prijatelje Operose, kako bi prije početka mogli da se upoznaju, druže i uživaju u divnom pogledu. Željeli bi da se zahvalimo našim sponzorima, Luštici Bay, Mamuli, Gibson Dunn, UNDP Crna Gora, Podgorička Banka OTP Grupa MNE, Vinskoj Akademiji Crne Gore, Nacionalnom udruženju sommeliera Crne Gore, vinariji Priča, kao i hotelu Palmon Bay, koji iz godine u godinu podržavaju ovaj događaj”, kažu organizatori Operosa Montenegro Opera Festivala.

Danas je održana i konferencija za medije povodom Operosa Montenegro Opera Festivala 2019 koji se dešava od 21. do 24. avgusta u Herceg Novom, na Kanli Kuli, Forte Mare i u Dvorani Park.

Članovi umjetničkog tima Operose pozdravili su prisutne, iskazali zadovoljstvo što su ponovo u Herceg Novom i imaju mogućnost da kreiraju jedinstveni performans na tvrđavi kao što je Kanli Kula. Gospođa Haataja istakla je da već 13 godina Operosa promoviše mlade umjetnike i da je posebno zadovoljstvo što je veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta i ove godine učestvuje na festivalu u Herceg Novom.

Rediteljka moderne opere Be My Superstar, Alexandra Laxroix, koja će biti održana u Herceg Novom pozdravila je goste:

“Ja sam francuski operski reditelj i scenograf koji radi na novim odnosima između pjevača, muzičara, izvođača i publike. Razmišljajući o tome kako da nove opere koje kreiram povezujem sa životima svih ljudi, stvorila sam imerzivnu operu o nasilju prema dobi od 14 i više godina u saradnji sa kompozitorom Šimonom Vosečekom i timom umetnika koje smo sreli kroz mrezu ENOA.”

Ispred Herceg Novog prisutni su bili:

Zambelić Pištalo, ispred opštine Herceg Novi, istakla je da Operosa projekat predstavlja bitnu osnovu za razvijanje dalje međunarodne saradnje što je veoma značajno za opštinu Herceg Novi. Takodje, istakla je da posebnu podrški Opština Herceg Novi ove godine pruža Operosa Festivalu jer su uključeni i mladi talenti u operi o vrsnjackom nasilju Be My Superstar.

“Kao specifična manifestacija u Crnoj Gori i regionu, Operosa festival promovišući klasičnu muziku sa fokusom na mlade talente na najljepši način promoviše i Herceg Novi, pružajući priliku svim ljubiteljima klasične muzike, da svoja omiljena djela dožive u sasvim drugačijem i jedninstvenom ambijentu, na scenama tvrađava i Starog grada” istakla je Milatović ispred Turističke organizacije Herceg Novi.

Osim toga na konferenciji je govorila Dragana Bećirović izpred Mamule i Luštice Bay koja je istakla da joj je veliko zadovoljstvo da podržavaju Operosa festival već godinama unazad i na taj način jačaju kulturnu scenu Crne Gore.

Slični članci

Ostavi komentar