Najbolje je da djeca počnu sa vježbanjem od treće godine

Najbolje je da djeca počnu sa vježbanjem od treće godine
– U zavisnosti od biološke zrelosti djeteta, uključivanje u sistematsko vježbanje može krenuti već od 3 godine, gdje treba obratiti pažnju na dosta vjeżbi animacija i oponašanja, kako bi se djetetu držala pažnja, a ujedno sprovodio trening. Vježbe koje se preporučuju u ovom uzrastu su najčešće povezane sa vježbama koordinacije, jednostavnijih gimnastičkih elemenata kao i svih prirodnih obika kretanja: trčanje, provlačnje, skakanje, puzanje- kaže za Magazinnina mr Aleksandar Vlahović, profesor fizičke kulture.
Prema njegovim riječima sistematsko vježbanje kod djece treba sprovoditi od 2-3 puta nedjeljno.
– U zavisnosti od uzrastne kategorije djeteta, trening se koncepira u trajanju od 45 minuta do 60  minuta. Program treba mijenjati na nedjeljnom nivou, u relaciji kako dijete usvaja broj različitih informacija koje mu se postavlja tokom trenažne sesije- objašnjava Vlahović.
Iako se smatra da zbog tehnoloških dostignuća djeca postaju lijena, Vlahović pak drugačije misli.
– Ne bih rekao da su djeca fizički lijena, jer kod svakog djeteta prirodno je da trči, skače, da je fizički aktivno. Nažalost, napredak tehnologije doveo je do porasta sedentarnog načina života, gdje je djetetu zanimljivije da igra igrice, od onoga što treba da mu kanališe energiju i stvara neke pozitivne navike. Bez tih navika i na osnovu mnogobrojnih istraživanja, doslo je do enormnog porasta razlicitih tjelesnih deformiteta (skolioza, kifoza, lordoza, krilaste lopatice, ravna stopala)- kaže Vlahović.
Vlahović dodaje da veliku ulogu u stvaranju zdravih navika djeteta su svakako roditelji i treneri.
– Roditelji  kao njihovi uzori, koji ih usmjeravaju na bavljenjem određenom fizičkom aktovnošću,  a treneri kao pedagozi, koji će određenim nastavnim principima, stimulisati djecu, a ujedno omogućiti pravilan rast i razvoj- ističe Vlahović.
R.N. foto: fejsbuk smart gym

Slični članci

Ostavi komentar