Najljepši trenutak u mom životu

Pjevačica Jelena Božović nedavno je postala mama. Taj tenutak koji roditelji sa beskrajnom radošću i zebnjom očekuju devet mjeseci podijelila je sa svojim suprugom Vidakom, a sa nama svoje iskustvo novopečene mame.

 jelen b

Šta ti je bilo najstresnije tokom trudnoće a šta poslije porođaja?

Najteže mi je bilo isčekivanje i strah da sve protekne dobro. Prva dva i po mjeseca, po preporuci ljekara, morala sam da ležim, pa smo zbog toga smo otkazati medeni mjesec,ja sve nastupe, nisam mogla da se zaposlim jer nisam znala do kada ću morati da ležim…

Nakon porođaja teško mi je bilo dojiti moju bebicu zbog toga jer je rana od carskog reza bila svježa, a bilo mi je bolno i da se krećem. Taj period teže mi je pao nego dva dana porađanja. Pričala mi je mama o tome, ali njena priča nije bila ni nalik onoj kroz koju sam prošla. Drago mi je da većina žena ima lakše porođaje.

Kako ste odabrali ime?

Izbor imena je trajao dugo. Nismo željeli neko sa posebnim značenjem. Počeli smo da razmišljamo o imenu tek kad smo saznali pol djeteta. Odabrali smo nekoliko koja su nam se sviđala ali do samog porođaja nismo odlučili koje ćemo od tih imena dati našoj djevojčici. Niko nam to nije vjerovao. Sjutradan po porođaju moj suprug Vidak pozvao me telefonom, pitao šta  ćemo, i rekao da je njegova želja da se naša kćerkica zove Emilija.  Meni je bilo svejedno i radovala sam se što je tata prelomio:)

jelen b2

Koliko te dijete promijenilo i u kom smislu?

Postala sam jača. Kada je ona u pitanju ne postoji  “ne mogu”. Sada mi nisu važni ljudi, mišljenja drugih, nije mi važno kako izgledam kada ugrabimo da šetamo. Od kada sam postala mama cijenim majke najmanje 500 puta više:)

jelena b5

U kojoj mjeri imaš pomoć od supruga?

Tokom trudnoće Vidak mi je pomagao jednako kao i sada.  Dok sam bila trudna radila sam sve kućne poslove, tako da nisam tražila neku pretjeranu pomoć od njega. Nakon porođaja, moj suprug je uzeo 15-ak slobodnih dana, i kupao je i presvlačio bebu, brinuo o njoj da bih ja mogla da se oporavim. Prisustvovao je i porođaju. To su momenti koji su nas povezali najviše u životu. Njegova podrška i stisak ruke činili su me sigurnijom. Taj trenutak kad beba dođe na svijet i prvi put je ugledate još je ljepši kad je vaš partner pored vas.

 Pristalica si dojenja na javnom mjestu?

Naravno. Moje dijete, za sada, samo sisa, ne koristimo cucle tako da gdje god odemo ako zatraži da jede mogu je nahraniti. Nije mi neprijatno da sjednem u parku na klupu i nahranim Emiliju. Ko  smatra da to nije u redu ima neki problem sa samim sobom. Dojenje je na sve načine dobro za bebu, zato pozivam sve žene da doje svoje dijete koliko god dugo mogu. Priče da žene nemaju mlijeka ili da im ono ne valja najčešće su samo izgovor da se beba ne doji.

Tekst: R. Novaković, foto: Privatna arhiva

Slični članci

Ostavi komentar