Najmanja prerano rođena beba na svijetu stigla kući

Beba rođena sa svega 245 grama težine, za koju se vjeruje da je najmanja beba koja je preživjela prerano rođenje, puštena je iz bolnice u Americi. Beba Sejbi imala je težinu kao jedna velika jabuka kada je došla na svijet sa 23 nedelja i tri dana, u decembru 2018.

Boreći se za život, prebačena je na odjeljenje intenzivne njege u bolnicu Šarp Meri Berč u San Dijegu u Kaliforniji.

Ljekari su rekli njenim roditeljima da će živjeti samo nekoliko sati.

Ali pet mjeseci kasnije, prkoseći svim očekivanjima, beba je puštena iz bolnice sa zdravom težinom od 2 i po kilograma.

Medicinska sestra koja se brinula o Sejbi dok se borila da preživi kaže da su njen oporavak i izlazak iz bolnice početkom ovog mjeseca bili „čudo”.

Registar najsićušnijih beba je saopštio da se smatra da je Sejbi najmanja preživjela prerano rođena beba.

Prethodni rekord je držala djevojčica iz Nemačke, rođena sa 252 grama tjelesne težine 2015. godine, po podacima registra koji vodi univerzitet u Ajovi.

Beba  sa svega 268 grama koja je rođena u Japanu ove godine smatra se najmanjim dječakom koji je preživio prerano rođenje.

Sejbina majka je rodila sićušnu djevojčicu carskim rezom tri mjeseca prije termina pošto joj je dijagnostikovana preeklampsija – komplikacija u trudnoći sa povišenim krvnim pritiskom koja može biti fatalna i za mamu i za bebu.

U video klipu koji je objavila bolnica, majka je opisala porođaj kao „najstrašniji dan u životu”.

„Neprestano sam im govorila: ‘Neće preživjeti. Trudna sam svega 23 nedelje’,” rekla je majka, koja je željela da ostane anonimna.

Njeno rođenje je bilo toliko prerano, da su je ljekari smatrali „mikro prerano rođenom bebom” – rođenom prije 28. nedjelje trudnoće. Bebe se obično rađaju sa 42 nedelje, saopštila je bolnica.

Bila je toliko mala da je mogla da stane na „dlanove medicinskog osoblja koje se binulo o njoj”, dodali su.

Ljekari vjeruju da to što je preživjela može da se pripiše činjenici da nije imala ozbiljne komplikacije po rođenju.

„Sejbi nije imala doslovno ni jedan medicinski problem koji obično imaju mikro prerano rođene bebe, poput krvarenja u mozgu, kao i problema sa plućima i srcem”, navela je bolnica.

BBC na srpskom/ AFP

Slični članci

Ostavi komentar