Duhovni i svetovni vladar Crne Gore – pjesnik kome se divio cio svijet

Petar II Petrović Njegoš rođen je u selu Njeguši 13.novembara 1813. kao drugi sin Toma Markova Petrovića, najmlađeg brata vladike Petra I, i Ivane Proroković. Na krštenju je dobio ime Radivoje, pa je u narodu bio poznat kao vladika Rade.

180522_179777892061164_3086034_n

 

Vladika Petar I, njegov stric, 1825. uzeo ga je k sebi da ga priprema za svog nasljednika. U Cetinjski manastir ga školuje monah Misail Svetković i vladičin sekretar Jakov Cek. Iste godine je poslat u manastir Toplu kod Herceg Novog, gdje je učio italijanski, matematiku, crkveno pjevanje i druge predmete. U Topli je ostao do kraja 1826. kada se vratio na Cetinje.

Duhovni i svetovni vladar Crne Gore postao je nakon smrti svog strica Petra I.

Njegoš je počeo da piše još kao dječak. To su bile kratke i beznačajne pjesme, u duhu narodne poezije, često ispjevane uz gusle. Sima Milutinović je u svoju zbirku narodnih pjesama unio pet za koje tvrdi da su Njegoševe.

Visok, mlad i stasit izazivao je pažnju gdje god da se pojavio. Poštovan je kao pjesnik i filozof. Njegovo najslavnije djelo „Gorski vijenac“ u Beču je ocijenjeno kao „manuskript genijalnog tvorca“.

Druga njegova poznata djela su „Luča mikrokozma“, „Ogledalo srpsko“ i „Lažni car Šćepan Mali“.  Njegova djela prevođena su na više jezika, uključujući i japanski.

Petar II Petrović  Njegoš je umro je 31, oktobra 1851. u Cetinju i sahranjen u maloj kapeli na Lovćenu, koju su srušili Austrougari u Prvom svjetskom ratu. Imao je samo 38. godina. Njegovi ostaci su premješteni u Cetinjski manastir, a potom u Mauzelej čiji je tvorac Ivan Meštrović

Nekoliko Njegoševih citata:

 

-U dobru je lako dobar biti,
na muci se poznaju junaci!

 

-Oči zbore što im veli srce.

 

-Svak je rođen da po jednom umre,

čast i bruka žive dovijeka.

 

– Samoobmana je ubitačna i za ljude i za narode.

-Tvrd je orah voćka čudnovata,
ne slomi ga, al zube polomi!
Izvor: Wikipedia, Njegoš-citati

Slični članci

Ostavi komentar