Napustio nas je veliki glumac: Umro Miša je Janketić

Mihailo Miša Janketić jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca preminuo je danas u Beogradu, saopštilo je njegovo matično Jugoslovensko dramsko pozorište.  Glumac koji je ogroman trag ostavio na filmu televiziji i koji je odigrao više od 100 pozorišnih uloga umro je 9 dana prije svog 81. rođendana.

Dobitnik je najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade,nagrade Udrženja filmskih glumaca za životno djelo “Pavle Vujisić”…

Uloga života bila mu je uloga Igoa u Sartrovim “Prljavim rukama”, 1966. godine. Za ovu ulogu dobio je nagradu “Raša Plaović”.

Miša Janketić je rođen 24. maja 1938. godine u Novom Sadu, a gimnaziju je završio u Beogradu gdje je prvo upisao studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, da bi nakon tri godine postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

Djetinjstvo velikana jugoslovenskog glumišta nije bilo lako. Rano je ostao bez porodice oca Ratomira pravnika i majke Milice učiteljice i brata koji su ubijeni u ratu. Čovjeku koji je kao ratno siroče smješten u dom pozorišna zavjesa bila je zaklon od surove realnosti koja mu je obilježila djetinjstvo.

„Kad čovjek počne život u tragediji, onda u mladosti stekne užasni strah. Teško se s tim živi i pozorište je bilo idealno mjesto da oporavim duhovnost, da se rasteretim i da se, hajde da malo budemo i patetični, na neki način sakrijem od surovosti života kazao je u jednom intervju.

Uporedo sa ulogama  stvarao je i svoju veliku srećnu porodicu. Sa suprugom Svjetlanom nekadašnjom balerinom u skladnom i srećnom braku koji je trajao skoro pet decenija dobio je četvoro djece, Ivu (balerinu), Milicu, Radomira i Marka, a asnije i tri unuka.

Gostujući u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” ispričao jednu zanimljivu angedotu kada mu je jedna mlada novinarka postavila pitanje da li voli svoju ženu.

“Ne znam da li volim svoju ženu, ali znam da bih teško bez nje mogao da živim”

 

U zavičaj svog oca selo Vraneš  kraj reke Ljuboviđe, kod Bijelog Polja odakle potiču Janketići, sagradio je vikendicu riješen da se bavi poljoprivredom.  I bavio se koliko je mogao. Ta njegova vikendica bila je i svojevrsna Akademija glume u kojoj su boravili budući glumci. To selo mnogo je volio i kad god je mogao dolazio je u svoju vikendicu.

Bio je prijatelj sa Vitomirom Nikolićem, a najviše se družio sa Božidarom Šujicom i Branom Petrovićem.

Glumac koga pamtimo i iz TV serija “Srećni ljudi”, “Bolji život”, “Porodično blago”…

Bio je profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a posljednju premijeru je imao 2018. na sedamdesetogodišnjicu Jugoslovenskog dramskog pozorišta u predstavi Kralj Betajnove.

MN

Slični članci

Ostavi komentar