Narodna vjerovanja i običaji za Novu godinu

Ako želite da budete srećni, radosni, ispunjeni, zdravi, da imate uvijek para u novčaniku
pročitajte nekoliko “novogodišnjih pravila” koja treba da ispoštujete ako želite da budete zadovoljni  tokom cijele godine.

 

-U ponoć obavezno izljubite sve drage osobe. To je garant da će bliske i duboke emotivne veze koje sa njima imate trajati i u narednoj godini.

-Vjeruje se da Novu godinu treba dočekati sa dosta  hrane u ostavi i frižideru. Uz to u svaki novčanik koji imate u kući, posebno one koje redovno upotrebljavate, stavite novac. To je predostrožnost i znak da će sledeća godina teći u blagostanju.

-Platite račune i vratite dugove – Sve račune platite prije praznika i 1. januar dočekajte “čisti”. Isto važi i za dugove koje eventualno imate prema poslovnim partnerima, dragim ljudima.

-Na novogodišnji sto treba staviti puno voća, oriza, pšenice, oraha jer oni simbolišu blagostanje i obilje.

-U novogodišnjoj noći do 12 sati žene na ramenima treba da imaju šalove ili marame koje će nakon 12 sati skinuti, jer prema vjerovanju sve bolesti i loši događaji će ostati u prothodnoj godini.

-Minut prije Nove godine treba uzeti mandarinu ili pomorandžu, oguliti je od kore i staviti pod stablo jelke, kako bi godina bila srećna.

– U ponoć treba praviti što više buke, ne samo zbog slavlja, već i kako bi se otjerali zli duhovi. Vatromet, pravljenje buke, kao i bacanje petardi, rastjeraće zle duhove i donijeće sreću. Ovo je  običaj, kojim se, po drevnom vjerovanju, izgone zli duhovi i demoni.

-Ne smijete ništa izneti iz kuće, pa čak ni istresti mrvice sa stolnjaka. U protivnom slijedi godina bez novca.

-Novu godinu prvo treba da vam čestita osoba suprotnog pola, zbog sreće u ljubavi.

-Kada se otvara šampanjac, postavite se da vas pogodi čep! Naime, vjeruje se da vam u tom slučaju sledi odlična godina. Ako vas čep nije pogodio, onda se pobrinite da popijete poslednji gutljaj iz flaše, jer i u tom slučaju slijedi odlična godina.
Ako želite sreću u predstojećoj godini, prvi gost u kući bi trebalo da bude tamnokosa i visoka muška osoba koja donosi dar.

-Uradite nešto malo na prvi dan Nove Godine, iako je praznik. To znači da će biti posla u narednoj godini.

-Dobro je na Novogodišnje veče obući nešto novo, jer to znači da ćete se ponavljati i u Novoj. Isto tako, crvene gaćice se smatraju srećnim – jer simbolizuju sreću u ljubavi.

-Žuti veš oblače lovci na karijeru, odnosno oni koji žele više novca nego u prethodnoj godini.

-Otvorite vrata i prozore i pravite što više buke – vrata i prozori se otvaraju u ponoć, kako bi stara godina što lakše “otišla” i ustupila svoje mjesto novoj. Bukom tjerate zle duhove.

Bebe – rođene 1. januara smatraju se “djecom sreće”.

Telegraf/ Foto: Youtube

 

 

Slični članci

Ostavi komentar