Narodna vjerovanja: Kako da novac “dođe”u vašu kuću

Naši stari vjerovali su da način na koji se daje novac, pa čak i vrijeme kada se to radi, pocijepani džepovi i druge stavri mogu uticati na finansijsku situaciju u našoj kući.

1. Kada pozajmljivati novac i tražiti povišicu.
Povišicu je najbolje tražiti u srijedu tokom dana. Ne pozajmljujte novac prijateljima i poznanicima u utorak. Kako kažu vjerovanja, ujutro treba davati i uzimati zajam, zato što operacije s novcem uveče ili noću vode u propast. Trudite se da nikada ne tražite zajam, a češće dajte novac onome ko ga od vas traži jer ćete ga tako programirati da vam se vrati na drugi način.

2. Plata mora da “prespava”.
Da bi novac koji ste zaradili volio vaš novčanik i dom, onog dana kada dobijete platu nemojte potrošiti ni novčić. Čitava bi svota trebala, prema vjerovanju, “prespavati” na vašem računu.

3. Kada džepovi donose novac.
Džepove odjeće koja visi u ormaru napunite sitnim papirnatim novcem. Novac ne voli pocijepane džepove ili otpalu dugmad.

4. Novčanica za sreću u novčaniku.
U novčaniku nosite “srećnu” novčanicu – prvi zarađeni novac ili onaj dobijen od dobre osobe. Tu novčanicu nemojte potrošiti – ona je talisman finansijske sigurnosti.

5. Čuvajte kovanice.
Nikada ne držite novčanik prazan, neka u njemu bude barem pokoji novčić. Sav novac mora biti glavnom stranom okrenut prema vlasniku.

6. Ne kradite tuđu sreću
Novac dobijen na kocki, zarađen nepošteno, pronađen ili pocijepan, ne donosi sreću i zato se ne treba zadržavati u vašem novčaniku. Podijelite ga sirotinji ili brzo potrošite.

7. Čuvajte krupnu novčanicu.
U domu treba godinu dana čuvati krupnu novčanicu, koja će se napuniti vašom energijom i početi da privlači novac.

Pa sad, a ako pali, dobro će biti!

Izvor: haber.ba

Slični članci

Ostavi komentar