Naučnici tvrde: Ove tri namirnice pogoršavaju vašu anksioznost

Sasvim je normalno da se ponekad osjećate anksiozno. To može značiti da ste zabrinuti, napeti ili uplašeni, posebno zbog nečega što će se dogoditi ili dok se nosite sa stresnim događajem ili promjenom.

Studije su pokazale da konzumacija određene hrane može uzrokovati porast nivoa anksioznosti. Ako želite izbjeći ovu nepotrebnu nevolju u kojoj se nalazite, evo dvije namirnice i pića koje treba izbjegavati, kažu dijetetičari

Kafa

Iako vam kafa može dati nalet energije, vrlo je moguće da podstakne i vašu anksioznost, jer je kofein stimulans. Prema dobrotvornoj organizaciji za mentalno zdravlje Mind, to bi moglo izazvati i anksioznost i depresiju, kao i poremetiti san.

Ako mislite da kafa – ili druga pića s kofeinom poput čaja, kola i energetskih napitaka – izazivaju neke od gore navedenih simptoma, možda bi bilo dobro da pređete na biljne čajeve ili verzije bez kofeina.

Registrovani dijetetičar Madelyn Larouche, poznata kao dijetetičarka za ADHD, rekla je za Delish da previše moćnog napitka može uzrokovati simptome poput pretjerane brige, ubrzanog rada srca, znojenja i nemira.

  1. Prerađena hrana

Čips, hamburger, kolači i gazirani sokovi mogu izgledati kao dobra ideja kada se osjećate utučeno ili anksiozno. Međutim, prerađena hrana zapravo može izazvati pustoš na vašem raspoloženju.

“Ova hrana podstiče upalu i često im nedostaje vlakana i drugih mikronutrijenata za koje se pokazalo da pozitivno utiču na zdravlje mozga i osovinu crijeva i mozga”, rekla je Megan Hilbert, MS, RDN, iz Top Nutrition Coachinga.

Studije su pokazale da konzumiranje tradicionalnije i manje obrađene hrane, poput mediteranske ili tradicionalne japanske prehrane, smanjuje rizik od razvoja depresije i anksioznosti za 25-35 posto, dok ishrana bogata zasićenim mastima i rafiniranim ugljenohidratima može povećati depresivnih i anksioznih simptoma za čak 70 posto.

  1. Alkohol

Iako piće nakon posla sa prijateljima može biti dobar način za opuštanje, previše pića može poremetiti hemikalije u mozgu koje su važne za dobro mentalno zdravlje.

(klix.ba)

Related posts

Ostavi komentar