Nekadašnji Titov „Daglas“ sletio danas na tivatski aerodrom

Jedan od najspektakularnijih starih vazduhoplova na svijetu – bivši predsjednički avion jugoslovenskog vođe Josipa Broza Tita, 60-godina stari „douglas DC-6B“, sletio je danas na aerodrom Tivat.

Spektakularni oldtajmer – jedini putnički DC-6 koji trenutno leti u svijetu, danas pripada ekskluzivnom klubu starih vazduhoplova „The Flying Bulls“ (Leteći Bikovi) iz Salcburga, a koji je u vlasništvu čuvenog multinacionalnog proizvođača energetskih napitaka „Red Bull“.

Vlasnik te kompanije, austrijski milioner Ditrih Matešic, veliki je zaljubljenik u stare avione, a nekadašnji Titov predsjednički DC-6 krunski je dragulj njegove impozantne kolekcije. Ovaj avion, ofarban u prepoznatljive boje i sa logom „Red Bulla“, danas se koristi za promotivne i VIP letove, a redovan je učensik i brojnih vazduhoplovnih sajmova gdje impresionira publiku svojim izgledom, starom tehnologijom i načinom letjenja koji je potpuno stran današnjim modernim mlaznim avionima. DC-6 koji sada nosi austrijske civilne oznake OE-LDA, danas je u Tivat doletio iz Beča, a sa njim je doputovalo tridesetak putnika od kojih su neki bili obučeni u duhu pedesetih godina prošlog vijeka kada su avioni DC-6 bili veoma popularni i letjeli brojne interkontinetalne linije.

Među putnicima bilo je i članova porodice nekih od najboljih „Red Bullovih“ radnika porijeklom iz bivše SFRJ koje je vlasnik kompanije nagradio nesvakidašnjim izletom do Crne Gore. Oni su uživali u letu smješteni u udobnim foteljama i okruženi salonom napravljenim u masivnom drvetu, a pićem i hranom poslušivale su ih stjuardese obučene u uniforme dizajnirane u duhu pedesetih.

Avion će se u Crnoj Gori zadržati do sutra kada se vraća u Beč, a postoji šansa da ga u Tivtu danas obiđe i jedan od njegovih posljednjih pilota koji su u njemu vozili Tita, 96-to godišnji Beograđanin kojeg je pronašla kompanija „Red Bull“ i nakon skoro pola vijeka, probala da ga ponovno susretne sa njegovom starom letjelicom.

Bokanews

Slični članci

Ostavi komentar