Nikola Tesla je volio iskreno samo jednu ženu, a ona je umrla na Vaskrs

Nikola Tesla je volio iskreno samo jednu ženu, a ona je umrla na Vaskrs

Georgina Đuka Tesla, majka velikana među velikanima, Nikole Tesle, imala je, govorio je njen sin, toliko spretne ruke da je ono što očima vidi, rukama mogla da stvori. Kreirala je mnoge alatke i tkala najljepše šare od vune, koju je sama prela. Umijeće njenih  ruku Tesla je ovako opisao: Koliko je spretna u rukama u stanju je da napravi tri čvora na trepavici! 

Sijala je sjemenje, uzgajala biljke i sama razdvajala njihova vlakna. Neumorno je radila od rane zore do kasno u noć i bezmalo sva odjeća i pokućstvo u kući bili su dio obrazovanja – zapisao je najveći naučnik svih vremena i čovjek koji je zadužio čovječanstvo. Pletenu ličku torbicu sa kojom ga je ispratila u gimnaziju, Nikola je cijelog života nosio kao amajliju.

Baš onako kako je čuvao sve njeneriječi nježnosti i podrške.

Đuka je potekla iz svješteničke porodice, a u takvu se i udala.

Majka joj je rano umrla, pa je kao najstarije dijete brinula o šestoro braće i sestara, što ju je udaljilo od obrazovanja. Stub porodice, Đuka nije umijela da čita, ali je obožavala poeziju i napamet znala hiljade stihova narodnih pjesama, pa i odlomke iz Njegoševog “Gorskog vijenca”.

Nikola je od nje naslijedio i fantastičnu moć pamćenja. Kao spretna i domišljata, još od malena je pronalazila razne sprave i od beskorisnih stvari pravila korisne. Pokazivala je zavidno intelektualno umieće, ali nije imala uslove da se školuje.

Georgina Đuka Tesla je umrla uoči Vaskrsa, na Veliku subotu, aprila 1892. godine. Bog joj je uslišio posljednju želju, vidjela je voljenog sina Nikolu i oprostila se sa njim.

Đuka je bila jedina žena koju je Nikola Tesla volio i kojoj je beskrajno vjerovao.

 

Danas se prisjećamo njegovih mudrosti:

1. Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čovjeka.

2. Neka budućnost kaže istinu, procijenite svakoga čovjeka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio.

3. Čovjek mora da vježba umjerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako održao sebe mladim u tijelu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvijek bilo po ukusu, ali su moja iskustva velika nagrada.

4. Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti.

5. Učio sam mnoge jezike, proučavao literature i umjetnost proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osjetio sam da sam traćio vrijeme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.

6. Od svih “sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva “najveće zlo u svijetu”.

7. Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov krajnji cilj je ovladavanje uma prirodom i iskorišćavanje njenih sila za potrebe čovječanstva.

8. Ako pokušam da nastavim da prekinem tok misli, osjećam pravu duhovnu mučninu, nehotice tada prelazim na drugi posao, iznenađen svježinom uma i lakoćom kojom svladavam prepreke koje su mi prije kvarile račune. I redovno nalazim odgovorena teška pitanja uz najmanji napor.

9. Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

(kurir stil)

 

Slični članci

Ostavi komentar