Nina Petković: “Nije teško zadržati i očuvati sebe, ako imaš sebe”

Pjevačica Nina Petković u posljednjih nekoliko godina na savršen način održava izdavačku formu, a to je naročito došlo do izražaja nakon 2018.

Numera “Dišem”, koju je Petković tada predstavila na Monteviziji, nije joj donijela nastup na Eurosongu, ali jeste pokrenula lavinu novih singlova – godinu kasnije na istoj sceni čuli smo “Uzmi ili ostavi”, a posljednji talas donio nam je singlove “Dance Till I Die” i “Predugo”, dok je 2021. efektno zaključila u ritmu noviteta “Budi moja muzika”.

Pop-rok bio je Ninin izbor ovog puta, a do konačne verzije vodila ju je saradnja sa Bojanom Momčilovićem (pjevačica i on su autori muzike), koji je uz Boba Stanišića potpisao i aranžman, dok je Petković napisala stihove. Ništa manje bitan nije ni vizuelni dio. Spot je premijerno objavljen na zvaničnom Jutjub kanalu “Croatia Recordsa”, izdavačke kuće sa kojom Petković odnedavno sarađuje i za koju će objaviti album prvijenac.

Kadrovi su snimljeni u Tivtu, za produkciju se pobrinuo “Dronstudio” (Miloš TomaševićNikola Mihailović), a pjevačici je na setu društvo pravio naš glumac Ognjen Damjanović, po uzoru na zajednički nastup minulog ljeta na hrvatskom CMC festivalu.

Tri mjeseca poslije premijere, Petković blista od sreće i za CdM konstatuje da su se publici svidjeli i spot i pjesma, za koju kaže da je “lagana” za konzumiranje i pozitivna… Cijela ekipa, na čelu sa produkcijom “Dronstudio”, smatra Petković, odradila je odličan posao, naročito imajući u vidu da su imali manje od dan za snimanje, a sve je dogovoreno svega nekoliko dana prije nego što su krenuli u akciju.

“Kada su mi poslali prvu, radnu verziju spota – tada sam već znala da će se svidjeti publici. Nismo mnogo mijenjali od radne verzije, svega dva-tri kadra. Spot je snimljen na divnoj lokaciji u mom Tivtu, na Jadranskoj magistrali – Lepetane i Lastva, kao i u naselju Gornja Lastva, u predivnoj vili Garbo. Kontrasti boja dominiraju, a cilj nam je i bio da akcenat bude na tome, a ne samo na priči između nas dvoje, pošto je Ognjen bio zadužen da me trpi tog dana (smijeh)”, priča Petković.

Damjanović i Petković na setu
Damjanović i Petković na setu

Tu se anegdote ne završavaju.

“Ispostavilo se da se to isplatilo, kao i vožnja u podne kabrioletom, na 40-ak stepeni. O posljedicama u sljedećem intervjuu”, prisjeća se Petković ljetnje avanture s osmijehom, ne štedeći riječi hvale za sve saradnike koji su se pobrinuli za njen stajling i realizaciju projekta.

Emocija krči put

Nina je priznala da je baš ovu numeru doživjela na vrlo emotivan način, jer je intimna i budi uspomene. Njeno autorsko pero s lakoćom je intimne zamisli i osjećanja pretočilo na papir. A publika je uspjela da prepozna tu emociju i nagradi Ninu za iskrenost, pritom joj dokaže da mnoge dileme u prošlosti zapravo nije trebalo ni da ima.

“Kada je riječ o autorskom radu, inspiracija se dešava u određenim momentima. Priča sama sebi prokrči put, završi na papiru… To su momenti kada nastaju najiskreniji tekstovi. Stoga, mislim da su i najdragocjeniji i nije mi ‘žao’ da ih podijelim sa publikom. Mada, to nije ranije bio slučaj. Ranije sam se ustručavala i uvijek dugo premišljala da li je tekst dovoljno dobar, da li sam uopšte dorasla tome, šta će reći ljudi…”, navodi nam Petković.

Emocija je sastavni dio Nininih pjesama od početka karijere, ali se ukus publike promijenio i takve priče nailaze na sve malobrojniji auditorijum, pošto se danas uglavnom traže senzacije, provokativni tekstovi, instant odnosi. Mnogim izvođačima je veoma teško da zadrže i sačuvaju sebe dok vladaju takve prilike u muzičkoj industriji, ali Petković je, očito, pronašla model kako da ne upadne u tu klopku.

“Nije teško zadržati i očuvati sebe, ako imaš sebe. Osim toga, šetala sam i ja kroz žanrove, imam i nekoliko pjesama u dens žanru. Sa takvom sam se takmičila na Monteviziji 2018, a ‘Dišem’ je naišla na sjajnu reakciju publike, što je najveća sreća i vjetar u leđa za dalji rad. Što se tiče trenutnog trenda – provokativni tekstovi, instant odnosi… Reći ću samo – žao mi je što je djeci dostupan takav sadržaj”, iskrena je pjevačica.

Kvalitet uvijek nađe put do publike, s tim da je na našem tržištu taj put često i predugačak, pa mnogi izgube strpljenje i odustanu. Živjeti za muziku ili živjeti od muzike – sve je češća dilema na domaćoj sceni.

“Moj izbor je i jedno i drugo, naravno. Teško je i sporo, ali muzika je moj život, ono što jesam. I zato ne odustajem”, podvlači Tivćanka.

Optimističan album

Sve o čemu Nina govori i čemu je, kako priznaje, posvetila život, najljepše obrise dobiće na premijernom albumu. Očekivanja od prvijenca su velika. On treba da kruniše sve što je dosad postigla, a ujedno je možda i približi nekoj novoj publici, naročito hrvatskoj, imajući u vidu za koga ga objavljuje. A dobar glas daleko se čuje.

“Veoma sam radosna zbog saradnje sa tako velikom diskografskom kućom, a moram priznati da ću vjerovatno biti toga svjesnija kada izađe album. Takve institucije imaju plan i program kada je riječ o izdavanju albuma. Zadovoljna sam albumom. Čućete Ninu čiji album nosi optimizam, širi pozitinu energiju, ali i snažne poruke”, najavljuje Petković.

Foto: Stefan Jovanović
Foto: Stefan Jovanović

Zanimljivo, posljednjih godina pop pjevačica karijeru gradi na kopnu i na vodi, pošto se često ukrca na kruzere i nastupa širom svijeta. Takvi angažmani su veoma specifični, jer izvođaču pružaju šansu da spaja lijepo i korisno, odnosno bavi se onim što voli, obiđe mnoge destinacije i pritom lijepo zaradi.

Ima li istine u “gradskim pričama” da su takvi nastupi znatno isplativiji?

“Da, otisnula sam se malo od obale. Uvijek me je zanimalo kako to izgleda, pa sam prihvatila ponudu kada je stigla. Bio je izazov, jer je potpuno ‘drugi svijet’ nastupati i putovati i živjeti u ‘gradu’ na vodi. Treba biti i psihički i fizički spreman za ovaj posao, ali je sjajno iskustvo. A da li se isplati? Zavisi od nas samih”, uz osmijeh zaključuje Petković.

(cdm)

Related posts

Ostavi komentar