Nina Žižić i njena sestra imaju snažnu poruku za sve žene

Nina Žižić i njena sestra imaju snažnu poruku za sve žene

Šarmantna crnogorksa pjevačica priključila se akciji u borbi protiv karcinoma dojke, koja podrazumijeva preventivni pregled.

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke. Njenu poruku možete pogledati OVDJE.

I njena sestra Jelena fotografisala se za kampanju sa jasnkm porukom.

– 15 minuta mi je potrebno da se našminkam. Isto toliko mi je potrebno za preventivni pregled dojke- poruka je Jelene Žižić.

Prvi korak u ranom skriningu je samopregled.

“Stručnjaci kažu da samopregled treba da se radi već poslije 25. godine jednom mjesečno, najbolje poslije menstrualnog ciklusa. Ako ste u menopauzi, samopregled treba raditi uvijek istog datuma u mjesecu”, ističu u Crnogorskom društvu za borbu protiv raka.

Nasljedni rizik

Nasljeđe se smatra najvažnijim faktorom rizika za mnoga oboljenja, a geni odgovorni za nastanak karcinoma dojke su BRCA 1 i BRCA 2. Ovi geni se inače nalaze u svim ćelijama, ali tek njihova mutacija izaziva kancer dojke.

“Žene koje su ih naslijedile nose 80 odsto rizika da obole. Kod više od polovine njih bolest se javlja do pedesete, a kod nekih i
u tridesetim godinama. Sumnjive promjene na dojkama su otvrdline, čvorići ili zadebljanja, promjene veličine i oblika dojke, stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke, svrab, ljuštenje pokožice ili osip na bradavici, uvlačenje bradavice i sekret iz bradavice. Svaki od ovih znakova pojedinačno je razlog da obavezno odete na pregled. Preventivni pregledi kod hirurga – onkologa, preporučuju se jednom godišnje, a po njegovom savjetu i ultrazvuk. Od 40. godine trebalo bi povremeno uraditi i mamografiju, ali isključivo kada ljekar to preporuči”, navode u Crnogorskom društvu za borbu protiv raka.

Kako su dodali, iako se još uvijek ne zna uzrok kancera dojke, neke žene imaju poovećan rizik da obole od ove vrste karcinoma.

R.N. foto: promo, privatna arhiva

Slični članci

Ostavi komentar