Obilježena 105. godišnjica od rođenja Buda Tomovića

 

U susret 21. septembru, danu rođenja narodnog heroja, revolucionara i velikog humaniste Buda Tomovića, danas je položeno cvijeće na njegovu  bistu ispred  Kulturno -informativnog centra koji već 54. godine nosi njegovo ime.Tradicionalno, cvijeće su položili zaposleni u KIC-u na čelu sa direktorkom Snežanom Burzanom, ali i prijatelji omiljene gradske institucije.

 

Direktorka Burzan kazala je da nekadašnji Dom omladine, a današnji KIC, sa ponosom nosi ime Buda Tomovića, čuvajući na taj način uspomenu na istaknutog borca, intelektualaca, advokata, pjesnika, kosmopolitu,  prvog predratnog  predsjednika Crnogorske narodne omladine.

“Čuvajući ideje slobodarstva i antifašizma, za koje se i Budo Tomović borio, podsjećamo i mlađe generacije da u današnjem vremenu za uzore imaju prave heroje koji su dali živote za slobodu”- poručila je Burzan.Ona je najavila i da će od sljedeće godine, na 55. godišnjicu postojanja, ova institucija kulture 21.septembar obilježavati kao Dan Buda Tomovića.A da ni današnja ni buduća djeca neće zaboraviti djelo Buda Tomovića, recitovanjem stihova obećale su Ines Milić i Kristina Radičević učenice razreda III/5  OŠ “Maksim Gorki”. Skup su uveličali i članovi Folklornog ansambla KIC-a i članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice

Slični članci

Ostavi komentar