Od sjutra počinju da rade noćni klibovi, igraonice, bioskopi, mogu da se organizuju svadbe i sahrane

Od sjutra počinju da rade noćni klibovi, igraonice, bioskopi, mogu da se organizuju svadbe i sahrane

Nacionalno koordinaciono tijelo odlučilo je da u skladu sa preporuka Instituta za javno zdravlje od sjutra 1. juna dozvoli ulazak u Crnu Goru građanima iz 26 zemalja, i to bez karantina i samoizolacije, ako je stopa aktivnih slučajeva COVID 19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi iz koje stranac dolazi. Riječ je o stanovnicima Slovenije, Islanda, Hrvatske, Slovačke, Švajcarske, Albanije, Austrije, Norveške, Monaka, Kosova, Njemačke, Grčke, Mađarske, Danske, Litvanije, Letonije, Azerbejdžana, Luksemburga, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Izraela, Sjeverne Makedonij, Irske, Češke, Finske i Estonije.

Sa ovim dozvoljen je vazdušni i pomorski saobraćaj, a na snazi ostaje i dosadašnja mjera o generalnoj avijaciji.

“Našim državljanima i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u našoj zemlji koji ulaze u Crnu Goru iz država u kojima je potvrđrena stopa aktivnih slučajeva oboljelih od koronavirusa veća od 25 na 100.000 stanovnika određuje se mjera stavljanja u samoizolaciju ili karantin u trajanju od 14 dana. Osobama kod kojih je PCR testiranjem na SARS-CoV-2 dobijen negativan rezultat testa na novi koronavirus, mjera samoizolacije i karantina ukida se nakon 14 dana”, pojašnjeno je nedavno iz NKT-a.

Promet robe za potrebe Crne Gore kao i tranzit robe ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstvenog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje.

NKT je takođe, na predlog Instituta za javno zdravlje odlučilo da od sjutra svim vrstama okupljanja, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, na javnim mjestima, uključujući i svadbena veselja, sahrane, kao i na sportskim takmičenjima može da prisustvuje do 200 osoba.

Na pomenutim okupljanjima biće obavezno poštovanje mjera fizičke distance od najmanje dva metra. Na sportskim takmičenjima obavezna je dezinfekcija rekvizita za treninge, takmičenja i turnire i predmeta koje sportisti zajedničko koriste.

Dozvola za disko klubove, igraonice, bioskopa, pozorišta

Takođe, dozvoljen je rad disko klubova/barova i noćnih klubova/barova kao i dječjih igraonica u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje kao i rad bioskopa, pozorišta i dječjih vrtića.

Iako je iz NKT-a saopšteno da je dozvoljen i rad vrtića, ipak oni će biti otvoreni tek u četvrtak 4. juna, a ne sjutra kako su mnogi shvatili odluku NKT-a.

Javne predškolske ustanove počinju sa radom od četvrtka, 4. juna. Privatne predškolske ustanove mogu početi sa radom od sjutra, ukoliko su ispunile sve uslove i preporuke Instituta za javno zdravlje, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

“Sprovode se završne pripreme za bezbjedan dolazak djece: priprema prostorija te nabavke i distribucije dezinfekcionih sredstava. Napominjemo da u svim predškolskim ustanovama u Crnoj Gori ima oko 22 000 upisane djece, te, iako je velika mogućnost da broj koji će se vratiti u vrtiće bude manji, obrazovni sistem i ustanove se moraju ozbiljno i odgovorno pripremiti za prihvat sve djece”, navode u Ministarstvu prosvjete.

Biće u funkciji sve javne vaspitne jedinice koje su bile i prije stupanja na snagu privremenih mjera, ali će rad biti organizovan tako da se poštuju preporuke nadležnih zdravstvenih ustanova. Kako objašnjavaju, one se odnose kako na organizaciju ulaska i izlaska iz objekta i prostorija, tako i na organizaciju samog rada sa djecom, te mjere predostrožnosti kod osoblja, roditelja i djece.

Od sjutra rade šalteri MUP-a

Područne jedinice i filijale za građanska stanja i lične isprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova počeće sa radom u ponedjeljak, 1. juna 2020. godine, po ustaljenom radnom vremenu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pojedina istekla dokumenta važe do 1. jula

Saobraćajne dozvole kao i dozvole za stalni i privremeni boravak i rad stranaca, kojima je rok važenja istekao važiće do 1. jula ove godine.

(cdm)

Slični članci

Ostavi komentar