Ognjen Damjanović ušao je u zvaničnu selekciju Međunarodnog festivala kratkog filma IN THE PALACE, akreditovanog za Oskar kvalifikaciju

Kratkometražni igrani film „Pregoreo“ (Burnout), u kojem jednu od uloga tumači crnogorski glumac i producent Ognjen Damjanović, ušao je u zvaničnu selekciju Međunarodnog festivala kratkog filma IN THE PALACE, akreditovanog za Oskar kvalifikaciju.

Festival će ove godine biti održan od 2-9. aprila u Perniku, Bugarska, dok u ostvarenju srpskog reditelja Nemanje Mladenovića, koji opisuje životne probleme i izazove mladog čovjeka danas, Damjanović tumači lik Danila.

IN THE PALACE je jedan od 63 filmska festivala iz cijelog svijeta koji ima akreditaciju kandidovanja za najprestižniju nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u ovoj kategoriji, koja se dodjeljuje od 1931. godine.

Crnogorski glumac je prošle godine ostvario saradnju sa srpskim rediteljem Nemanjom Mladenovićem, čiji je film ,,Maestro” iz 2016. godine osvojio nagradu Award of Recognition na Hollywood International Moving Pictures Film Festivalu, kao i drugim značajnim festivalima (Nju Delhi, Izrael,…).

Osim saradnje s umjetnicima i produkcijama iz regiona, Damjanović je do sada učestovao u nekoliko značajnih međunarodnih projekata. Među njima je pojavljivanje u dugometražnom igranom filmu holivudske produkcije “Papillon”, reditelja Majkla Nora, muzičko-scenskom projektu Pozorišta na Terazijama u Beogradu s brodvejskim pedagozima i koreografima Bilom Hejstingsom i Četom Vokerom.

U biografiji mladog crnogorskog glumca i producenta su još uloga u filmu “Clitemnestra”, italijanskog reditelja Đorđa Lombardelija, koji je ušao u polufinale Los Angeles Cine Festivala, a zatim postao finalista prestižnog filmskog festivala Lift Off Global Network u britanskom Pinewood studiju – jednoj od najvećih baza za proizvodnju holivudskih ostvarenja.

Takođe, Damjanović je glumio u dugometražnom igranom filmu “Slučajevi pravde”, reditelja Zorana Markovića Zonja, te sarađivao s domaćim muzičarima poput Andree Demirović, Nine Petković, Isaka Šabanovića kroz ekranizaciju muzičkih spotova, te u okviru crnogorske Montevizije i hrvatskog CMC Festivala.

Related posts

Ostavi komentar