Ona je prošla kroz pakao

Ona je prošla kroz pakao

Bio je pijan, vidjelo se to po očima i po hodu. Vani je bilo toplo predvečerje. Ona je dojila Saru, Luka i Ana su, u uglu sobe,  slagali kockice.

Dugo je skidao kaput u hodniku prije nego što je ušao u sobu.

„Nisi mogla da ranije nahraniš  dijete pitao je sijedajući za sto.

„Sad se probudila“ branila se  odvajajući dijete od svojih grudi. Dijete je počelo d.a plače. Bilo je još gladno.

“Umiri to dijete i daj mi da jedem”

Stavila je djetetu cuclu u usta i počela da postavlja pribor za ručak koji je on čekao. Ruke su joj drhtale ali on to nije vidio.

„Možeš li kasnije da izvedeš djecu u šetnju“  pitala je stavljajući činiju sa jelom ispred njega. Osjećala je miris rakije svaki put kad bi mu prišla bliže.

„A što? Nisi imala kad ti da ih izvedeš? “Gospođa spava po cijeli dan  a onda čeka da joj ja vodim djecu u šetnju”.  Mljackao je toliko glasno da joj je bilo muka. U glavi joj je bubnjalo.

“Ma nije to. Otišla bih do Danice da pozajmim ako ima neku paru. Ne znam šta da dam djeci ujutro za doručak, sve je prazno” govorila je ravnomjerno uzimajući ponovo u ruke Saru koja je prestala da plače čim je osjetila miris majčinog mlijeka.

„Pa zaradi gospođo, što to meni pričaš. Druge žene rade ne izležavaju se po cijeli dan“.

Gdje da radim? Znaš na koliko sam mjesta konkurisala pa ništa. A i ti bi mogao da ne ideš  svaki dan u kafanu.  Drugi muževi to ne rade. Znala je da to nije smjela reći ali nije mogla da obuzda bespomoćni bijes.

„Ponovi šta si rekla pitao je ustajući od stola.

Luka i Ana su prestali da se igraju. Gledali su ih preplašeno.

Kažem da su djeca najpreča. Gdje da nađem posao? Kad ne bi svakog dana išao u kafanu…njegova ruka poletjela je prema njenom licu prije nego što je uspjela da završi rečenicu.

 

Nasilje nad ženama je najbrutalniji oblik kršenja ljudskih prava žena, njihovog dostojanstva, integrtiteta ličnosti u fizičkom i emocionalnom smislu, sa dalekosežnim posljedicama, koje pogađaju ne samo njih već i djecu, porodicu.  Istraživanja pokazuju da svaka treća žena u Crnoj Gori žrtva trpi neki od oblika porodičnog nasilja.

Posljednjih godina broj žena koje su ubili njihovi partneri  se povećava.  Mnogi slučajevi nasilja, nažalost, ostaju neregistrovani  jer se i dalje gaji lažna slika časti i poštenja onih porodica u kojima je nasilje svakodnevica.

Ovu priču nam je ispričala Mirjana, mlada žena koja je prošla kroz pakao porodičnog nasilja. I vi nam možete pisati, ne samo o nasilju. Zanimljive priče ćemo objaviti.

Naša adresa je:  redakcija@magazinnina.me

Foto: Free photo

 

.

 

 

 

Slični članci

Ostavi komentar