Operska diva Jadranka Jovanović otvara treću kotorsku Koncertnu sezonu

 

Treće izdanje kotorske Koncertne sezone koju organizuje Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” iz Kotora, u saradnji sa međunarodnim festivalom KotorArt Don Brankovi dani muzike, počeće sjutra u crkvi sv. Duha,solističkim nastupom čuvene operske dive Jadranka Jovanović. Koncert se održava dan uoči proslave Dana Opštine Kotor i predstavlja poklon gradu Kotoru.

Jadranka 2

Jadranka Jovanović je svoj respektabilan ugled ne samo u Srbiji nego i u svjetskim umjetničim krugovima ostvarila nastupima na preko 120 svjetskih operskih i koncertnih pozornica širom svijeta. Od Pekinga preko Meksiko Sitija, Palm Biča do Sibira. Ostaće upamćena i kao prva Karmen na Bliskom Istoku, u Arapskim Emiratima.

U svojoj dosadašnjoj, trideset i sedam godina dugoj karijeri, ostvarila je preko 2140 nastupa u operama i na koncertnim podijumima.

Sarađivala je sa najvećim svjetskim dirigentima: Klaudijom Abadom, Rikardom Šaijem, Ričardom Boningom…I sa istaknutim pjevačima: Plasidom  Domingom, Hozeom Karerasom, Peterom Dvorskim, Hozeom Kurom, Ruđerom Rajmondijem…

Rođena je u Beogradu, gdje je na Fakultetu muzičke umetnosti stekla dvije univerzitetske diplome: na teoretskom odsjeku, i na odsjeku za solo pjevanje. Na odsjeku za solo pjevanje je i magistrirala.

Već na početku njene internacionalne karijere kritičar lista „Mesađero Veneto” iz Trsta napisao „da joj ništa ne nedostaje da bi bila prava primadona”. Predlog da promijeni svoje ime u Andrijana Đovanini, kako su joj mnogi stručnjaci u Italiji savetovali nij prihvatila, već se kvalitetom i posvećenošću poslu izborila za prepoznatljivost.

Njena međunarodna karijera započela je u milanskoj „Skali” gdje je pjevala u operama „Karmen” i „Andre Šenije” sa dirigentima K. Abadom i R. Šaiem.

Majka 27-Vukana i supruga diplomate Zorana Boškovića u muzički život Srbije uvela čitav niz inovacija, tematski osmišljenjih koncerata, počev od prvog, pod nazivom „Vek i po srpske solo pesme”, zatim „Veče Verdijevih Diva”, „Veče francuske muzike”, „Verdi –Šekspir”, „Veče Rosinija”, „Svetski muzički biseri”, prvo predstavljanje španske zarzuele u Srbiji, kao i režirane koncerte solo pjesama („Puškinijana”, za koju je dobila nagradu ruskog Ministarstva kulture za poseban doprinos u godini obilježavanja 200 godina od rođenja Puškina; „Ciganski romansero”…

Na prostoru bivše Jugoslavije prva je izvela veliki broj muzičkih rariteta, nepoznatih djela, arije iz opera: „Pepeljuga”, „Armida”, „Žena s jezera”, „Semiramida”…

Na Gala koncertu slavnog Plasida Dominga u Beogradu 2014. u „Kombank Areni” bila je počastvovana da u svom rodnom gradu bude njegov specijalni gost.

  1. godine objavljena je knjiga „Recondita armonia“ italijanskog muzičkog kritičara Bruna Baudisona posvećena operskim umjetnicima koji su ostavili neizbrisiv trag u italijanskim operskim kućama u posljednje tri decenije. Značajno mjesto u ovoj knjizi pripalo je Jadranki Jovanović.

Za svoj rad dobila je mnoga međunarodna i domaća priznanja.

Za ulogu Santuce u operi “Kavalerija Rustikana” P. Maskanjij 1994. Godine dobila je godišnju nagradu Udruženja muzičkih umjetnika Srbije, za najuspješnije muzičko – izvođačko ostvarenje, 2006. godine “Zlatni beočug” za trajni doprinos kulturi Beograda, 2015 Izuzetnu Vukovu nagradu za 2015. godinu – za poseban doprinos kulturi Srbije.

MN

Slični članci

Ostavi komentar