Osim što lijepo miriše jorgovan liječi i ove bolesti

Osim što lijepo miriše jorgovan liječi i ove bolesti

Jorgovan je jedan od najprepoznatljivijih proljećnih cvjetova, međutim, da li ste znali da u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva.

Veoma je popularna biljka u homeopatiji, a često se koristi za liječenje reumatskih bolesti i to naročito reume živaca. Takođe, povoljan je i za liječenje probavnih tegoba, kao što je dijareja, prenosi Lif.

Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se za liječenje malarije i to povratne malarije sa simptomima groznice praćene drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi se koriste za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvjetovi se koriste za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni, pa se čaj koristi za obloge), posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u njezi lica (cvjetove kuvamo u mlijeku i stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

Ulje cvjetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i liječenje reume. U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu i za jačanje senzualnosti liječenja potištenosti, piše Radiosarajevo.ba.

Slični članci

Ostavi komentar