Otvoreno pismo Ane Mihajlovski: Uh ta strašna stvar- razvod!

Otvoreno pismo Ane Mihajlovski: Uh ta strašna stvar- razvod!

Ana Mihajlovski prije dvije godine razvela se od Mirka Grubina, sa kojim ima ćerku Zoju (8) i trogodišnjeg sina Petra. Prije Grubina voditeljka je živjela u zajednici sa vlasnikom “Emotiona” Goranom Stamenkovićem, sa kojim ima ćerku Ivu (11).

Iako je do sada nerado govorila o svom privatnom životu, harizmatična voditeljka riješila je da prvi put progovori o krahu braka. Ona se obratila javnosti putem svog zvaničnog profila na Instagramu.

– Prije ili kasnije morala sam se dotaći ove teme – razvod. Uh ta strašna riječ – razvod! Nekako se danas odomaćila pa kako je prije bila strašan tabu, tako danas predstavlja odluku uz popodnevni čaj… “Odlučila sam da se razvedem, bolje dobar razvod nego loš brak”. Odmah da vam kažem – ne postoji takva stvar kao dobar razvod. Ne! Lažemo vas dok u sebi preživljavamo sedmi krug pakla kakav ni Dante ne bi mogao da smisli. E, onda kada nas prođe frustracija od razvoda i “neću nikad više” ta praznina koju smo imali u sebi godinama traži popunjavanje. Tada se po običaju, tako ludi, zaljubljujemo drugi put onako smrtno, smrtnije čak nego prvi put jer TO JE TO! I to možda jeste to, ali ono na šta ne računamo jeste to da su prvi brakovi još uvijek sa nama – napisala je Ana.

Ona se dotakla i odnosa sa bivšim partnerima.

– Taj drugi brak umnogome zavisi od toga koliko ste riješili repove sa prvim brakom, a to je uglavnom nemoguće. Ako su tu djeca, prvi muž je vaša porodica! Ne možete ga izbrisati gumicom jer vašem djetetu treba. E to je ono što drugi brak ne može da podnese. Ne možete ni vi da podnesete dvije porodice za hendlovanje, jednog bivšeg, jednog sadašnjeg, a kada vidite da vaše dijete trpi onda vam nikakva ljubav ne pomaže jer dijete vam je nesrećno, koga briga za brak.

– U svemu tome provlači se ona čuvena rečenica “Djeca su najsrećnija ako su roditelji srećni”. Ok, hajde da malo to bliže sagledamo. Vaša djeca poslije razvoda imaju dva doma, dva kreveta, dvije sobe, dva ljubimca… Da li mislite da im je zaista potrebno da im serviramo po dvije, tri garniture maćehi i očuha? U redu je udati se drugi put, napraviti djeci mirnu, porodičnu oazu, ali morate biti svjesni da brak nije dobar sam po sebi. Brak je ozbiljan rad i ako niste spremni na to nemojte se ni vjenčavati. Čuvajte svoje brakove! Birajte da budete srećni jer sreća ne dolazi sama, birajte da gledate samo lijepe stvari, birajte da volite svog muškarca jer ćete i sa sledećim imati jednako problema, oni neće biti isti, ali će biti podjednako teški. Birajte da vam djeca imaju jedan dom! Ako je to nemoguće znajte da razvodom nećete izbrisati svog bivšeg, on će biti zauvijek tu, a vi birate da li će vam biti prijatelj ili noćna mora – iskrena je Ana.

U svom obraćanju Mihajlovska je otkrila i da ne planira ponovo da staje pred oltar.
– Jedan razvod – ok, nije nam se dalo. Sa druge strane, dva razvoda nas tjeraju neminovno da se zapitamo šta nije u redu sa nama? Zašto biramo loše partnere ili zašto ne možemo da sačuvamo tu svetinju? Drugi razvod je uglavnom jedna velika smrt, nešto poslije čega se više nikada u potpunosti ne oporavimo, nešto što nam kaže: “Ok, ja sam oštećena i zvanično sam potvrdila i sebi i drugima”. Prvi neuspjeh uvijek možemo da pripišemo situaciji, neslaganju, čuvenim nepomirljivim razlikama, drugi neuspjeh moramo preuzeti na sebe ma koliko to teško bilo, kako bismo mogli nastaviti dalje izliječeni, jer ne možemo rješavati problem sa sobom ukoliko ga ne priznajemo, a ma kakvi oni bili u tim brakovima činjenica o drugom razvodu govori da ni mi baš nismo briljirale u tim prokletim muško-ženskim odnosima. U svemu tome može da dođe neko ko će vam pokazati kako vi zapravo niste oštećeni jer, eto, on vas voli. NE NASIJEDAJTE! Statistika kaže da se čak 80 odsto trećih brakova završi razvodom. Zaustavite se! Svi zaboravljamo nešto što mi je moja svekrva rekla – “E, dijete moje, niste ni svjesni koliko znači u ovim godinama da čuješ kako neko diše pored tebe”. Da se razumijemo, kad već zaje**te dva puta, naučite da živite sa sobom – SAMI. Pronađite sebe u djeci, karijeri, hobijima, sportu. Vjerovatno nikada nećete prestati da se pitate šta nije u redu sa vama, ali hej, svi smo malo drmnuti i to nas ne čini lošim osobama – završava Ana.

M.N.

Slični članci

Ostavi komentar