Ovacije u Briselu za predstavu „Kapital“

Predstva “Kapital“ u režiji Andraša Urbana, nakon igranja u Nacionalnom teatru u Varni, upisala je još jedan uspjeh na putu Kraljevskog pozorišta Zetski dom ka Evropi. U srcu Brisela, grada koji predstavlja Evropu danas, ne samo u administrativnom i političkom smislu, već i u umjetničkom, u kojem je sama umjetnost obavijena urbanim mantilom Zapada, a njeni stvaraoci, istančani pojednici.

Baš takav je i Vallée, prostor od 6 ooo kvadratnih metara posvećen umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti, gdje je 19. maja izvedena dramatizacija Marksovog „Kapitala“. Belgijska publika, među kojom su bili i predstavnici Ambasade Crne Gore u Briselu, pozdravila je ansambl ovacijama, ne krijući iskreno oduševljenje.

„Izuzetno sam zadovoljan što je Kraljevsko pozorište večeras u Briselu i što i na ovaj način pokazujemo da umjetničko stvaralaštvo i kreacija najvišeg nivoa ruše sve barijere i granice. Bilo bi dobro ukoliko bi i druga  crnogorska pozorišta sa svojim projektima izlazila iz granica Crne Gore i regiona i promovisala ne samo našu nacionalnu kulturu, nego sve ono što danas čini supstrat naših društava na jugu Evrope. Predstava je na mene ostavila izuzetan utisak jer se tiče vječitih aktuelnih i najdubljih pitanja, tiče se ljudske egzistencije i društvenog progresa. Na neki način tema predstave tiče se kapitalističkih društava na način koji smo o njima čitali i učili, ali ona je mnogo više od toga. Ona je snažna, uznemirujuća, radikalna, bolna opomena svima nama o tome kuda današnja civilizacija ide i kakva bi ružna i neprijatna ishodišta to putovanje moglo da ima ukoliko se svi zajedno ne vratimo na ono što je bit ljudskosti, a to je humanije, socijalno solidarnije, ne neminovno i uvijek materijalno bogatije, društvo. Mislim da je i rediteljski koncept i sjajna glumačka energija, koja je iz minuta u minut rasla na ovoj sceni u Briselu, na najbolji način pokazala da prava umjetnost uvijek dotiče poslednje i krajnje granice slobode, da prava umjetnost pored toga što nam postavlja uznemirujuća pitanja uvijek nudi i moguće odgovore“, kazao je Vladimir Radulović, crnogorski ambasador u Belgiji.

Slični članci

Ostavi komentar