Ovi čajevi imaju jači efekat nego sat vremena vježbanja u teretani!

Ovi čajevi imaju jači efekat nego sat vremena vježbanja u teretani!

Nakon vode, čaj je najviše konzumirana tečnost u kojoj uživaju ljudi širom planete. Pošto se prave od različitih, ali veoma moćnih biljaka, čajevi mogu da vam pomognu u ublažavanju najrazličitijih tegoba i da sačuvate zdravlje.

Ali, postoje i oni koji mogu da vam pomognu da za čas smršate! Ovi čajevi imaju jači efekat nego sat vremena vježbanja u teretani!

Evo koji su to čajevi:

Zeleni čaj

Jedna od najpoznatijih vrsta čajeva koja se povezuje sa mnoštvom benefita po zdravlje. Takođe je i jedan od najmoćnijih kada je u pitanju mršavljenje. Stvar je u tome što je ekstrakt zelenog čaja izuzetno bogat katehinima, moćnim prirodnim antioksidansima koji ubrzavaju metabolizam i pojačavaju sagorijevanje masti, naročito u predjelu stomaka.

Bijeli čaj

Ovaj napitak pravi se od veoma malo prerađenih, pažljivo ubranih mladih biljaka. Njegov blagi, delikatni, lagano slatkasti ukus potpuno je drugačiji u odnosu na sve ostale čajeve. Naučnici su ispitivali njegovo djelovanje na ljudski organizam i utvrdili da redovno ispijanje i te kako pomaže, od jačanja imuniteta do suzbijanja rasta kancerogenih ćelija.

Bijeli čaj sadrži istu količinu katehina kao i zeleni, što znači da doprinosi brzom i efektivnom mršavljenju. Ipak, njegova prednost je u tome što može da spreči skladištenje novih masnih ćelija!

Crni čaj

Isto kao i zeleni i bijeli čaj, i crni se povezuje sa mršavljenjem. Bogat je antioksidansima flavonoidima, poznatijim i kao polifenoli, koji se povezuju sa gubitkom kilograma. Takođe, polifenoli pomažu rad crijeva i proizvodnju nekih masnih kiselina, koje ubrzavaju metabolizam.

Pored svega, crni čaj ima moć da stabilizuje nivo šećera u krvi, ako je vjerovati nedavnoj studiji. Naučnici su otkrili da ispijanje kafe i čaja može značajno da snizi rizik od dijabetesa tipa 2. Tačnije, ispijanje 3 šolje crnog čaja dnevno može da sniži rizik oddijabetesa tipa 2 za nevjerovatnih 42 odsto.

Matičnjak

Poznat po svojim umirujućim dejstvima, čaj od matičnjaka se svima preporučuje za bolje zdravlje. Pripada istoj porodici kao i nana, a osim što ublažava stres, poboljšava kvalitet spavanja i popravlja stanje kože i kose, čaj od matičnjaka je sjajan napitak za sve koji žele da poprave varenje.

Ovaj čaj ubrzava proces varenja i reguliše pravilne pokrete crijeva. Obiluje i antioksidansima koji čiste krvotok, detoksikuju tijelo i uspostavljaju balans u nivoima hormona zbog kojih vam se često javlja osjećaj gladi.

Čaj od cimeta

Čaj od ovog mirisnog začina ima veoma malo kalorija i sjajan je ako želite da kontrolišete nivo šećera u krvi, zbog čega ćete unositi manje kalorija i spriječiti gojenje. Redovno konzumiranje cimeta pomaže pravilnom radu sistema za varenje, a kada je u pitanju salo na stomaku, cimet može da djeluje poput neke magične pilule. Mješavina cimeta i meda ima moć da ubrza metabolitam i “natjera” tijelo da prestane da skladišti masnoće.

Čaj od kurkume

Fantastičan žuti začin koji daje boju jelima i čuva ljudsko zdravlje. Primarni antioksidans iz ovog začina je kurkumin, poznat po svojim antiupalnim svojstvima, a u kineskoj medicini korisi se već vjekovima. Kurkuma može da vam pomogne da spriječite gojenje, stavite tačku na gojaznost i ublažite ili izliječite metaboličke poremećaje.

Kurkumin takođe suzbija zapaljenja, sprječava insulinsku rezistenciju, stabilizuje nivo šećera u krvi i druga metabolička stanja koja su obično posljedica gojaznosti. Kada tijelo ne mora da se bori sa zapaljenjima, lakše mu je da se fokusira na mršavljenje, pa što prije uključite kurkumu u ishranu ili je unosite kroz čajeve!

Čaj od limuna i đumbira

Serija benefita koje tijelu pružaju limun i đumbir vjerovatno su svima poznati, a jedna od najzanimljivijih je ubrzavanje metabolizma. Čaj od limuna i đumbira pruža 3 puta više energije od kafe i šećera, bogat je antioksidansima, vitaminom C i ima moć da osnaži vaš imunitet. Takođe, pomaže u normalizovanju nivoa šećera u krvi, zbog čijih oscilacija imate česte napade gladi. Uz to, ovaj čaj pozitivno utiče na zdravlje jetre, popravlja varenje i poboljšava sprorpciju masti u tijelu i sprječava njihovo dejstvo.

(stil)

Slični članci

Ostavi komentar