Ovih pet namirnica pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska

Visok pritisak može dovesti do niza opasnih komplikacija, uključujući srčane bolesti i moždani udar, ali nema uvijek uočljive simptome.

Iako je smanjenje unosa soli uvijek dobra polazna tačka, neke namirnice su zapravo dobre za jelo ako želite smanjiti rizik. Međutim, konzumacija ove hrane moglo bi pomoći u smanjenju rizika, tvrde stručnjaci.

Borovnice, jabuke i zeleni čaj sadrže sve flavanole i postoje prilično dobri dokazi da mogu sniziti krvni pritisak – iako to zavisi od količine.

  1. Jabuke

Ukusno voće je prepuno antioksidansa zvanim flavanoli, za koje se pokazalo da su korisni za zdravlje srca.

Dr Duane Mellor sa Univerziteta Aston u Birminghamu, rekao je: “Ova jedinjenja flavanola pomažu našim arterijama da se opuste, poboljšavajući nešto što se zove endotelna funkcija koja pomaže našim krvnim sudovima da bolje reaguju na stres i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

“Ovo se događa jer flavanoli podržavaju proizvodnju dušikovog oksida koji kada se proizvodi u našim tijelima na pravim nivoima pomaže u održavanju zdravlja”, dodaje.

  1. Borovnice

Ovo supervoće obično dolazi u sezonu u drugoj polovini jula i traje veći dio augusta. Borovnice pomažu u povećanju razine dušikovog oksida u krvi, šireći arterije i smanjujući opterećenje srca.

Dr Mellor je rekao: “U kliničkim ispitivanjima pokazalo se da ekstrakti iz namirnica poput divljih borovnica poboljšavaju zdravlje krvnih sudova i čak snižavaju krvni pritisak u studijama koje su trajale do dvije sedmice”.

  1. Orasi

Često zanemarena osnovna namirnica, orašasti plodovi trebali bi činiti ključni dio svake uravnotežene ishrane.

Odličan su izvor vitamina, minerala, antioksidanata, omega-3 i mononezasićenih masti – ali pazite da odaberete neslane vrste ako ste zabrinuti za svoj krvni pritisak.

“Orašasti plodovi su odličan izvor raznih nutrijenata za koje je pojedinačno naučno potvrđeno da pomažu u snižavanju krvnog pritiska, a posebno se pokazalo da orašasti plodovi snižavaju sistolni krvni pritisak”, dodaje.

Na primjer, orasi nude i alfa linoleinsku kiselinu (ALA) kao i L-argenin, za koje se pokazalo da pozitivno opuštaju i otvaraju arterije i pozitivno utiču na krvni pritisak.

  1. Zeleni čaj

Zamjena šoljice biljnog napitaka zelenim čajem mogla bi vam pomoći da snizite krvni pritisak.

Piće – popularno u Aziji – puno je hranljivih sastojaka, uključujući flavanole.

“Pokazalo se da konzumiranje zelenog čaja podržava zdrav krvni pritisak zbog određenih polifenolnih spojeva poznatih kao katehini koji su prisutni. Ovi spojevi stimulišu proizvodnju dušikovog oksida koji onda može proširiti arterije i smanjiti krvni pritisak”, dodaje.

  1. Avokado

Avokado je odličan izvor mononezasićenih ulja, što studije pokazuju da može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Sadrže i vitamin E, koji ga takođe može smanjiti kod osoba s blagom hipertenzijom, pokazuju istraživanja.

No, iako ove namirnice mogu biti korisne za vaše zdravlje, one nisu zamjena za dobro izbalansiranu ishranu i pazite da ograničite nezdravu hranu i navike.

(klix.ba)

Related posts

Ostavi komentar