Snaga želje: Ovo je prva slijepa osoba koja je preplovila Pacifik

 

Japanac Mitsuhiro Ivamoto (52) je prva slijepa osoba koja je neprekidnom plovidbom preplovila Tihi okean. On je stigao u luku u Fukušimi u svojoj 12-metarskoj jedrilici u subotu ujutro, oko dva mjeseca nakon što je napustio Kaliforniju u kojoj živi.

Ivamoto, 52-godišnji stanovnik San Dijega, isplovio je iz američkog grada 24. februara sa Dagom Smitom, američkim navigatorom koji mu je tokom putovanja bio logističar, dajući mu informacije o pravcima vjetra i sl.

 

Ovo je bio njegov drugi pokušaj da oplovi Tihi okean nakon što je njegovo prvo putovanje prekinuto prije šest godina kada je njegova jahta udarila u kita i potonula.

“Kod kuće sam. Hvala vam”, rekao je Ivamoto na prijemu nakon što je njegova jahta uplovila u luku Fukushima, završivši putovanje od nekih 14.000 kilometara. “Nisam odustao i ostvario sam san”, izjavio je Ivamoto,a prenosi Japanska novina Kiodo Nevs. To je bio prvi pacifički prelaz  nekog slepog mornara, saopštio je Kiodo Nevs. Ivamoto, koji je izgubio vid u dobi od 16 godina, napravio je putovanje kako bi prikupio sredstva za dobrotvorne svrhe, uključujući napore da se spriječe bolesti koje dovode do sljepila.

Foto: Reuters

 

Slični članci

Ostavi komentar