Ovo su 5 znakova da imate lošu cirkulaciju

S godinama ljudima zdravlje češće slabi, međutim, nije sve što doživljavamo normalan dio starenja i to uključuje i lošu cirkulaciju. Iako se sa ovim problemom uglavnom suočavaju ljudi stariji od 40 godina, to ne znači da je on isključivo vezan za starenje.

Loša cirkulacija može biti posljedica nekih drugih zdravstvenih problema kao što su dijabetes, srčana oboljenja i bolesti arterija. Ako se ne liječi, loša cirkulacija se neće riješiti sama od sebe, već će dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su krvni ugrušci, inficirani čirevi i, u ekstremnim slučajevima, amputacija, piše Eat This, Not That.

Stručnjaci smatraju da na sljedeće simptome loše cirkulacije naročito treba da obratite pažnju.

Osećaj peckanja na koži udova

Specijalista za fizikalnu terapiju Kris Tat kaže: „Kada je cirkulacija smanjena, često možete osjetiti peckanje, posebno u ekstremitetima. To je zato što krv ne dopire do ovih područja u količinama koje su adekvatne za njihovo pravilno funkcionisanje. Ovaj problem se najčešće javlja u rukama i stopalima”.

Hladne ruke i stopala

Dr Tat objašnjava: „Krv prenosi toplotu i hranljive materije u sve djelove našeg tijela. Smanjena cirkulacija uzrokuje da vaše ruke i stopala budu hladniji od ostatka tijela jer nema dovoljno krvi u ovim područjima da ih grije.“

Otok

Prema dr Tatu, „Otoci se najčešće pojavljuju na rukama, gležnjevima i stopalima. Kada kroz vaše tijelo ne može da cirkuliše tečnost do svih njegovih djelova, može doći do otoka.“

Bol u zglobovima i grčevi u mišićima

Dr Tat navodi: „Slaba cirkulacija može prouzrokovati bol u stopalima, nogama, rukama i šakama. Loša cirkulacija takođe može izazvati bol u vašim listovima koji se pogoršava kada sjedite ili stojite duže vrijeme. Kada je cirkulacija krvi ka mišićima smanjena, hranljive materije ne mogu doći do tkiva onako kako bi trebalo, zbog čega se javljaju ukočenost i grčevi.”

Promjena boje kože

Doktor Tut kaže: „Možda ćete vidjeti blijedu ili plavu boju na koži ako imate lošu cirkulaciju. Promjene se uglavnom vide na rukama, prstima na nogama, nosu i usnama.”

Morate liječiti lošu cirkulaciju

Dr Tat kaže: „Liječenje slabe cirkulacije mora se rješavati u zavisnosti od osnovnog uzroka ovog simptoma. Na lošu cirkulaciju utiču i način života i razne bolesti. Na primjer, ateroskleroza i dijabetes mogu izazvati probleme sa cirkulacijom i sa pomenutim simptomima. Promjene načina života kao što su prestanak pušenja, gubitak težine, vježbanje i zdrava ishrana mogu poboljšati cirkulaciju i smanjiti probleme. Rano otkrivanje praćeno odgovarajućom terapijom može pomoći u poboljšanju cirkulacije“, prenosi Citymagazine.

Related posts

Ostavi komentar