Ovo su sedam namirnica koje tope kalorije

JAJA, komad, 78 kalorija

Jaja nisu poznata samo po nutricionističkoj vrijednosti, nego i po tome što su bogata proteinima. Ako ih jedete za doručak, to će umanjiti apetit, tako da ćete da uštedite čitavih 330 kalorija tokom dana. Dodatni savjet: ako želite da pojedete zdravo prženo jaje, ispržite ga na samo malo ulja. Biće hrskavo i bez mnogo masnoće.

TAMNA ČOKOLADA, 30 grama, 170 kalorija

Istraživanja kažu: ako pojedete komad tamne čokolade manje ćete da jedete tokom sljedećeg obroka. Sastojci u čokoladi usporavaju probavu i čine da se osjećate sitim. Jedan mali komad čokolade,  četiri kockice ili jedan red, može da smanji vašu želju za slanom, slatkom i masnom hranom.

KIKIRIKI, 15 grama, 95 kalorija  

Zaboravite bademe! Istraživanje korejskih naučnika pokazalo je da kikiriki sadrži masne kiseline zdrave za srce koje utiču na hormone u funkciji regulacije osjećaja gladi. Osim toga, iste kiseline spriječiće nakupljanje masnoća na stomaku. Naravno, ovo se ne odnosi na prženi, nego samo na kikiriki u ljusci.

SIR, kriška, 76 kalorija

Svjež koziji sir (feta) sadrži linolnu kiselinu koja djeluje tako da se osjećate sitim i pomaže pri sagorijevanju masnih naslaga. Međutim, ovo vrijedi samo kada je u pitanju sir napravljen od mlijeka koze koja se hranila isključivo travom.

NEMASNO MLIJEKO, šolja, 86 kalorija

Mnogi misle da je mlijeko namijenjeno samo djeci, ali ono je blagotvornije nego što se misli. Mliječni proteini mogu pomoći osjećaju sitosti više nego neka zašećerena pića. Linolna kiselina u mlijeku takođe topi masne naslage.

NARANDŽE, komad, 59 kalorija

Ustanovljeno je da jedna narandža sadrži najviše hranljivih tvari u odnosu na svo drugo voće. Naučnici iz Australije napravili su listu 38 namirnica koje imaju najveći faktor osjećaja sitosti, pri čemu su narandže apsolutni šampion kada je u pitanju voće

KROMPIR, komad, 161 kalorija

Zaboravite na mit o krompiru kao namirnici koja deblja samo zato što je bogat ugljenim hidratima! Nalazi se na vrhu liste namirnica koje pomažu u osjećaju sitosti i jedan krompir će vas zasititi više nego kriška bijelog hljeba. Možda niste znali, ali krompir sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum i bogat je vitaminom C.

(gracija)

Related posts

Ostavi komentar