Ovo su šest namirnica koje imaju veliki procenat vode

Kada govorimo o hidrataciji, vjerovatno mislite da treba da pijete više vode. Ali da li ste znali da oko 20% vode u našoj ishrani dolazi iz hrane koju jedemo? I dok nisu sve namirnice hidratantne, neke – posebno voće i povrće – svakako jesu.

Naša tijela zavise od vode da bi funkcionisala i preživjela. Voda pomaže u regulisanju tjelesne temperature, „podmazuje“ zglobove, eliminiše otpadne proizvode i štiti naše organe i tkiva. Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem vode može vam pomoći da ostanete hidrirani, posebno u vrućim ljetnjim danima.

Da biste povećali konzumiranje vode i vodili računa o svojoj adekvatnoj hidrataciji, sve što treba da uradite je da dodate sljedeće namirnice u svoju dnevnu ishranu.

1. Celer: Sadržaj vode: 95%

Celer je veoma zdrava i hidratantna hrana. Uglavnom je napravljen od vode, pružajući nam skoro 118 ml u samo jednoj porciji. Kao i drugo povrće sa ovom karakteristikom, celer može biti korisna hrana za mršavljenje zbog visokog sadržaja vode i malog broja kalorija. Osim toga, celer sadrži mnogo vlakana i mnoge važne hranljive materije. Posebno je bogat vitaminom K i kalijumom, piše superžena.

2. Krastavci: Sadržaj vode: 95%

Krastavci su još jedna zdrava i hidratantna hrana koju možete uključiti u svoju svakodnevnu ishranu. Sastoje se skoro u potpunosti od vode i takođe obezbjeđuju malu količinu određenih hranljivih materija, kao što su vitamin K, kalijum i magnezijum. U poređenju sa drugim povrćem bogatim vodom, krastavci imaju najmanje kalorija. U porciji od pola šolje (52 grama) ima samo 8 kalorija, što praktično znači da možete pojesti relativno veliku porciju bez dodavanja značajne količine kalorija u svoju ishranu što može biti izuzetno korisno ako pokušavate da smršate.

3. Tikvice: Sadržaj vode: 94%

Tikvice su hranljivo povrće koje može pružiti mnoge zdravstvene prednosti. Jedna porcija (124 grama) sjeckanih tikvica ima više od 90% vode i sadrži 1 gram vlakana, zbog čega je izuzetno uspješna kombinacija hranljivih materija koja vas duže drži sitim. I kao rezultat njihovog visokog sadržaja vode, tikvice su prilično niskokalorične, sa samo 20 kalorija u 1 šoljici (124 grama). Konzumiranje tikvica će takođe doprinijeti vašoj ishrani dodavanjem mnogih hranljivih materija, posebno vitamina C. 1 šolja sadrži 35% vaših dnevnih potreba za vitaminom C.

4. Karfiol: Sadržaj vode: 92%

Karfiol je odlično povrće za uključivanje u ishranu, jer je veoma hranljiv i jedna od najhidratantnijih namirnica. Jedna šolja (100 grama) karfiola obezbjeđuje više od četvrtine šolje (59 ml) vode, kao i 3 grama vlakana. Njegov visok sadržaj vode doprinosi niskom broju kalorija, sa samo 25 kalorija po šoljici. Pored toga, karfiol se sastoji od više od 15 različitih vitamina i minerala, uključujući holin, koji se ne nalazi u mnogim namirnicama. Holin je esencijalni nutrijent za podršku zdravlja mozga i metabolizma.

5. Lubenica: Sadržaj vode: 92%

Lubenica je veoma zdrava i jedna od najhidratantnijih namirnica koje možete da jedete. Porcija od 1 šolje (154 grama) sadrži više od pola šolje (118 ml) vode, pored malo vlakana i nekoliko važnih hranljivih materija, uključujući vitamin C, vitamin A i magnezijum. Takođe ima prilično malo kalorija, pružajući samo 46 kalorija po šoljici.

Zbog visokog sadržaja vode, lubenice imaju veoma nisku kalorijsku vrijednost. To znači da relativno velika porcija lubenice sadrži vrlo malo kalorija. Pokazalo se da hrana sa niskim sadržajem kalorija pomaže u gubitku težine tako što promoviše sitost i smanjuje apetit. Pored toga, lubenica je bogata snažnim antioksidansima, uključujući likopen.

6. Jagode: Sadržaj vode: 91%

Sočne i ukusne, jagode imaju visok sadržaj vode, što ih čini jednom od najhidratantnijih namirnica. Oko 91% njihove težine je voda, a konzumiranjam ćete doprinijeti vašoj adekvatnoj hidrataciji. Pored toga, jagode obezbjeđuju obilje vlakana, antioksidanata koji se bore protiv bolesti i vitamina i minerala, uključujući vitamin C, folat i mangan.

(standard)

Related posts

Ostavi komentar