Pet navika u ishrani za brz gubitak težine nakon 30. godine

Iako studije pokazuju da vaš metabolizam ne počinje značajno da se usporava sve dok ne navršite 60 godina, postoji mnogo razloga zašto vam se može činiti da je veća vjerovatnoća da ćete dobiti na težini kada dostignete 30. godinu.

Vaš život postaje užurbaniji, posao vam smeta, više sjedite, vaše navike u ishrani mogu patiti i još mnogo toga.

Ako se nikada niste borili s težinom prije 30. godine i vaše prehrambene i životne navike su manje nego poželjne, velike su šanse da će vas to u jednom trenutku sustići”, kaže Laura Burak, osnivačica “GetNaked Nutrition” i autorka knjige “Slim Down with Smoothies”.

Dobra vijest je da Burak kaže da ne vjeruje da će godine utiecati na vaše napore da postanete mršaviji i zdraviji. Sa pravim pozitivnim načinom razmišljanja i zdravim planom za koji znate da ćete se držati, ići ćete u pravom smjeru kada je u pitanju gubitak težine nakon 30. godine.

Konzumirajte kvalitetnu hranu

Prije svega, Burak preporučuje osnivanje temelja uglavnom kvalitetne biljne hrane. To se sastoji od hrane koja raste na otvorenom, kao što je svježe povrće i voće, sjemenke, orašasti plodovi, ulja zdrava za srce kao što su avokado i masline, krompir, kukuruz, grah. Jedna recenzija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da povećanje unosa voća i povrća pomaže u gubitku težine kod žena, vjerovatno zbog činjenice da su ove namirnice bogate dijetalnim vlaknima, imaju malo kalorija i mogu vam pomoći da jedete sporije.

Takođe, trebali biste jesti puno nemasnih proteina poput ribe, jaja i peradi kako biste stabilizirali šećer u krvi.

“Ovo će vas zauzvrat održati uravnoteženim i sitim i manje je vjerovatno da ćete pojesti svu prerađenu hranu u 16 sati”, objašnjava Burak.

Ograničite količinu dodanog šećera u ishrani

Dodni šećer nije vaš prijatelj posebno kada pokušavate da smršate.

“Jedan od najvećih izazova s ​​kojima se suočavamo je obilje dodanog šećera u našoj prehrani, a kako starite, to može imati više uticaja na vaše zdravlje i težinu”, objašnjava Burak.

Konzumiranje viška kalorija iz dodatih šećera povezano je s debljanjem i povećanjem masnog tkiva na stomaku.

Pametna je navika ograničiti količinu dodanog šećera koju konzumirate. Osim toga, počnite čitati etikete na hrani kad god kupujete u trgovini. Ovo vam može pomoći da identifikujete skrivene izvore koji se kriju u mnogim upakovanim namirnicama.

Vodite računa da jedete dovoljno tokom dana

Kada pokušavate da postignete brzi gubitak težine, nemojte praviti grešku da ne jedete dovoljno tokom dana, a zatim posegnete za teglom keksa noću. Vašem tijelu je potrebno gorivo tokom cijelog dana, tako da uskraćivanje kalorija cijeli dan, a zatim konzumiranje više nego što bi trebalo kasno navečer, može dovesti do debljanja i drugih zdravstvenih problema.

“Jedite dovoljno hrane tokom dnevnih sati kada vam je zapravo najpotrebnija i olakšajte večernji obrok”, dodaje.

Priprema obroka

Ako želite da izgubite težinu nakon 30. godine, razmislite o pripremanju obroka nedjeljom kako biste osigurali da svom tijelu date sve potrebne nutrijente i da imate kontrolu nad veličinama porcija. Sa svim vašim obrocima zacrtanim za nedjelju, vjerovatno nećete osjećati potrebu da pokupite nešto nezdravo na putu do posla ili kući.

Osim toga, prema istraživanju objavljenom u International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, priprema obroka kod kuće povezana je sa sveobuhvatnim “poboljšanim kvalitetom prehrane”. Kod žena učesnica, planiranje obroka je bilo direktno povezano sa smanjenom vjerovatnoćom od gojaznosti i prekomjerne težine, kod muškaraca, planiranje obroka je imalo značajnu ulogu u smanjenju gojaznosti.

Vježbajte svjesnu ishranu

Možda zvuči jednostavno, ali sjedenje i usporavanje u svom užurbanom rasporedu da biste uživali u hrani može napraviti veliku razliku u podršci gubitku težine nakon 30. Ograničite sve ometanja poput skrolovanja kroz društvene mreže i prakticirajte pažljivu ishranu.

“Obratite pažnju na činjenicu da zapravo jedete kako bi vaš um i tijelo mogli bolje obraditi hranu i spriječiti vas da jedete previše kasnije kada vam ta energija najvjerovatnije nije potrebna na kraju dana”, objašnjava Burak.

Related posts

Ostavi komentar