Pismo samohranog tate koje je rasplakalo planetu

U januaru 2015. Ričard Džonson je postao otac djevojčice Persefone. Nakon samo mjesec dana, supruga ga je ostavila i pobjegla s ćerkom u Kaliforniju. Ubrzo je odlučila je da je da na usvajanje, ako Ričard ne dođe po nju.
Ričard Džonson (24) nije puno razmišljao. Ukrcao se na avion i vratio sa ćerkom kući. Majka ih je ostavila sasvim nenadano, a on je uvjeren da je to rezultat postporođajne depresije. Iako je bio nepripremljen, sam i prestravljen, čvrsto je odlučio da se posveti odgajanju svoje ćerke, a s očevima okupljenima oko stranice “Life of Dad” podijelio je svoje iskustvo kako bi motivisao druge koji se nađu u sličnoj situaciji.

– Dani su bili teški i ponekad nisam bio siguran da li ću izdržati pritisak. Proveo sam dosta besanih noći plačući, i držeći svoju ćerkicu dok je spavala jer nisam bio siguran da li ću biti dovoljno dobar tata – samo su neke od stvari koje je podijelio ovaj hrabri mladić.

Otkrio je i da što je više mislio na to, više ga je obuzimala panika. Nije znao šta to znači biti otac koji je zadužen za sve, osim onoga što je video na TV-u i na filmovima.

– Nisam bio siguran da mogu to da uradim. Pročitao sam svaku “novu roditeljsku” knjigu koju sam mogao pronaći i zabilježio više od 1000 sati u Tube videu od svega, do pletenja kose i slikanja noktiju o tome kako se nositi sa roditeljskim problemima. Tada sam počeo pažljivije da gledam vašu stranicu i vidim da su tamo bili drugi očevi koji su bili u sličnim situacijama kao i ja. Stranica je počela da se pretvara u moju veliku podršku, i zaista mi je pomogla u svemu ovome. Uvijek se radujem fotografijama i čitanju priča o nekim čudesnim očima u ovoj zajednici. Stvarno ste pomogli mojoj kćerki i meni u za nas veoma teško vrijeme.
Sada smo oboje veoma srećni i nastavljamo da rastemo zajedno. Ona sada ima 10 mjeseci, i sada me prijatelji pitaju za savjete u vezi djece.
Prešli smo dug put, moja kćerka i ja, i definitivno dugujemo dio toga ovoj stranici i ljudima u njoj.

Osvrnuo se i na negativne komentare o svojoj ženi.

-Morat ću pitati nekoliko ljudi koji su imali negativne stvari da kažu o njoj da se suzdrže od toga. Bez obzira na to što je ona majka mog djeteta i želim joj apsolutno najbolje. Sve dok ona može biti srećna, to je sve što je važno. To je nešto što želim da usadim svojoj kćeri. Poslije Partuma depresija je zaista tragična stvar i ja to ne bih poželio ni svom najgorem neprijatelju.

U porodici iz koje ja dolazim svi su ili razvedeni ili samohrani roditelji. Otac nas je napustio kad sam imao 6. godina i nikada nisam želio tako nešto za svoju djecu. Kada smo ja i Persefonina mama odlučili da imamo djecu, želio sam da im pružim život koji ja nikada nisam imao – iskren je Ričard.

zena.blic/ Foto: Facebook

Slični članci

Ostavi komentar