Pjevala je ‘Dodirni mi kolena’ i lomila srca u Jugoslaviji: Gdje je i kako danas izgleda Zana Nimani

Zana Nimani bila je pjevačica megapopularne grupe Zana i jedna od najvećih muzičkih zvijezda bivše Jugoslavije.Lijepa Albanka bila je tiha patnja muškaraca širom bivše Jugoslavije pa je mnoge ostavila slomljena srca kad je prije 25 godina sve napustila i s mužem i kćerkom preselila se u Kanadu.

 

Radovan Jovićević i Zoran Živanović grupu Zana osnovali su 1979. godine, a ime je dobila upravo po lijepoj pjevačici. Počeli su kao grupa novog vala, no s vremenom su se prebacili na čisti pop rock. Ogroman uspjeh donio im je hit ‘Dodirni mi kolena’ koji su izdali 1982. godine.

“Jedne davne 1983. godine u Zagrebačkoj kasarni Borongaj komandant kasarne je zabranio da se “Dodirni mi kolena” pusta preko razglasa. – Svako veče poslije postrojavanja nas nekoliko stotina osamnaestogodišnjaka čekalo je kada ce momci iz razglasa da puste Zanu pa da kape polete u vis od oduševljenja, … a kolena kako smo zamisljali, …napisao je jedan Dušan na Yutjubu u komenetaru ispod ove pjesme.

Tekst pjesme napisala je Marina Tucaković kojoj je ta pjesma takođe bila prekretnica  da ostane je i danas omiljeni tekstopisac mnogih srpskih izvođača.

Pjesma je postala ponovo popularna 1999. kad ju je prepjevala Severina.

  1. godine Nimani je odlučila napustiti bend i započeti solo karijeru, a 1986. godine objavila je album ‘Noćas pjevam samo tebi’, nakon kojeg se prestala baviti muzikom. Zana se ubrzo nakon toga udala za supruga Đorđa te rodila kćer Teu 1984.

Nekoliko mjeseci nakon što je rodila Teu , pjevačica je napustila Beograd u kojem je dotad živjela i radila i nikad se više nije vratila. Danas, pišu srpski mediji, radi kao menadžerka u jednoj finansijskoj firmi. Sudeći prema društvenim mrežama, više nema plavu kosu, po kojoj je mnogi pamte, već je postala crvenokosa.

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Slični članci

Ostavi komentar