Plutajući Luvr u Abu Dabiju

 

Poslije decenije izgradnje, više od milijarde evra uloženih u projekat i dugotrajnog odabira eksponata Luvr u Abu Dabiju gotovo je spreman za otvaranje. Muzej će od novembra posjetioce oduševljavati postavkama, ali i izgledom!

5072782_luvr-ad-f3jpg

 

Ispostava Luvra u Abu Dabiju zvanično će biti otvorena u novembru,skoro 11 godina nakon što su Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali dokument o izgradnji.

 

Kako navodi emiratski list Nešenel (The National), muzej u prestonici UAE imaće 700 eksponata uglavnom pozajmljenih od Luvra u Parizu i drugih francuskih muzeja.

Luvr-AD-f2

Abu Dabi je Francuskoj isplatio 525 miliona dolara (445,2 miliona evra) na ime prava korišćenja naziva Luvr, a dodatnih 750 miliona dolara (636 miliona evra) otišlo je na angažovanje francuskih stručnjaka i menadžera zadušenih za umjetnička djela. Riječ je o prvoj ispostavi Luvra van teritorije Francuske.

Poput sestrinskih muzeja, zdanje Luvra u Abu Dabiju je umjetničko djelo. Smješteno je na ostrvu Sadijat i djeluje kao da pluta u Persijskom zalivu.

Otvaranje muzeja odloženo je zbog ekonomskih trzavica u UAE izazvanih padom cijene nafte, ali i kritikama zbog angažovanja radnika koji su bili malo plaćeni, navodi AP.

Građevinu krasi 180 metara visoka kupola koja se sastoji od 8.000 metalnih djelova. Dizajnirao je francuski arhitekta Žan Nuvel koji je istakao da je kupola glavni simbol arapske arhitekture.

 

Praznine u kupoli omogućavaju da svjetlost ulazi tokom cijelog dana, a budući da posjetilac ima utisak da je okupan sunčevim zracima efekat je nazvan Kiša svjetlosti.

RTS, The Independent

Slični članci

Ostavi komentar