Posni kolači koji će vam se svidjeti

Sjutra je Sveti Nikola. Mnoge porodice veliki praznik dočekaće trpezom na kojoj će se naći posna jela. Za one koji još nisu spremili kolače evo dva recepta koja su nam se svidjela.

posna-coko-baklava

 

Posna čoko baklava

 

Sastojci :

 

posne kore za baklavu,

100 g posne čokolade

100 g griza

200 g oraha

250 g posnog margarina

 

Za preliv:

500 g šećera

4 dl vode

3 vanilin šećera

sok od pola limuna

 

Priprema:

Prvo skuvati preliv za baklavu sa šećerom, vanilin šećerom, vodom i sokom od limuna.

Nakon 3-4 minuta ključanja skloniti sa vatre i ostaviti preliv za baklavu da se potpuno ohladi.

U činiji staviti mljevene orahe, griz, i izrenadnu čokoladu i sve zajedno izmešati.

Ređati po 3 kore, jedna na drugu, pa ih presaviti na pola, a na kraje staviti tri kašike fila, zatim umotati počev od strane na kojoj se nalazi fil i ređati u pleh.

Iseći na jednake delove, zatim preliti otopljenim margarinom i peći 20 minuta na 200 stepeni (gotove su kad požute).

Preliti hladnim prelivom vrelu baklavu (plivaju u tom filu, ali posle upiju).

dobos-torta

 

Posna doboš torta

Potrebno je:

150 g + 100 g šećera u prahu,

250 g mljevenih oraha

250 g brašna

200 g + 100 g šećera

3 šoljice meda

3 štangle čokolade

šoljica kisele vode,

vanilin šećer,

1/2 kašičice sode bikarbone

ekstrat od maline.

 

Priprema:

Pomiješati brašno sa 150 g prah šećera, medom, kiselom vodom i sodom bikarbonom.

Dobro izmiješati, ispeći 10 tankih kora u pomašćenom i brašnom posutom plehu.

Fil

Ušpinovati 200 g šećera sa 1 čašom vode, dodati mljevene orahe, rastopljenu čokoladu, kesicu vanilin šećera.

Sve dobro izmiješati i prohladiti.

Fondan:

100 g kristal šećera prokuvati sa malo vode, skinuti sa vatre i miješati sve dok se ne ohladi, a zatim postepeno dodavati 100 g prah šećera  uz neprekidno miješanje.

Kada se masa ujednači dodati nekoliko kapi ekstrata maline.

(posnajela.rs)

Slični članci

Ostavi komentar