Pravila lijepog ponašanja: kad je nepristojno staviti parfem, šta da radite kad vas neko uvrijedi…

 

Možda neka od ovih pravila na prvi pogled zvuče staromodno, ali da biste bili dama ili gospodin potrebno je mnogo više od skupe garderobe,kola… Lijepo ponašanje se uči odmalena, a ako ne znate ili ste zaboravili pravila lijepog ponašanja evo nekoliko koja bi trebalo da upamtite. Ne, ne, ne morate poput Džulije Roberts u filmu “Zgodna žena” da brojte kašike, ovo je jednostavnije.

d75a7fd751309468566f1b00574f6f

 

 1. Ako kažete: ‘Pozivam vas,’ to znači da vi plaćate. Ako kažete: ‘Ajmo u restoran’, onda u tom slučaju, svako plaća za sebe

 

 1. Nikad nemojte ‘banuti’ kod nekog nenajavljeno. Jedna britanska dama, doskočila je ovom problemu. Kad bi joj gosti došli, bez da su se prethodno najavili, uvijek bi oblačila cipele i zgrabila šešir. Ako joj se sviđala osoba, uzviknula bi: „Upravo sam se vratila kući!“ Ako ne, onda je uzdahnula i rekla: „Ah, kakva šteta, upravo izlazim iz kuće“.

 

 1. U javnosti nikad ne stavljajte telefon na sto. Kada to učinite, pokazujete koliko važnu ulogu ovaj uređaj ima u vašem životu, ili što je još gore, da vam je dosadno.

 

 1. Ne idite na sastanak, ako mislite cijelo veče koristiti telefon .

 

 1. Ako s nekim idete ulicom i ta osoba pozdravlja osobu koju ne znate, i vi biste je takoođe trebali pozdraviti.

 

 1. Cipele uvijek treba da vam budu čiste.

 

 1. Ako vas neko uvrijedi, nemojte uzvraćati istom mjerom i dizati glas. Nikada se ne spuštajte na taj nivo. Osmijehnite se i udaljite od bezobraznih ljudi.

 

 1. Muškarac bi trebao ide sa ženine lijeve strane.

 

 1. Uredni nokti se podrazumijevaju.

 

 1. Ovih 9 stvari trebale bi biti tajna (hmmm): godine, bogatstvo, porodične svađe, religija, zdravstveni problemi, ljubavne afere, pokloni, čast i sramota.

 

 1. U bioskopu, pozorištu, ili u muzičkoj dvorani, do svog mjesta biste trebali doći okrenuti licem prema onima koji sjede.

 

 1. Ako vas neko pozove -Ti tamo!, ne odazivajte se.

 

 1. Zlatno pravilo kod korištenja parfema je umjerenost. Ako ga osjetite i u kasnim večernjim satima, onda ste pretjerali.

 

 1. Dobro vaspitan muškarac uvijek pokazuje poštovanje prema ženama.

 

 1. Kad uđete u prostoriju punu ljudi, vi treba prvi da ih pozdravite.

 

 1. Poštujte privatnost drugih ljudi. Ne čitajte tuđe poruke, ne kopajte po tuđim torbama…

 

 1. Ako vam je oprošteno, nakon što ste se izvinili, nemojte više „potezati“ tu osjetljivu temu.

 

I kao što je legendarni Džek Niklson rekao: “Ne vičem iz jedne sobe u drugu. Ne otvaram zatvorena vrata bez kucanja. Puštam damu da prođe prva. Cilj ovih beskrajnih, jednostavnih pravila je da poboljšaju život. Pazim na svoje ponašanje i vjerujem da je bonton jako važan. To je jednostavan i razumljiv jezik uzajamnog poštovanja”, piše Živim.

hr.n1

Slični članci

Ostavi komentar