Preminula književnica Grozdana Olujić

Književnica, slavni romansijer, bajkopisac, esejista i prevodilac Grozdana Olujić preminula je u 85. godini u Beogradu, saopštilo je Udruženje za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju “Adligat”.

Grozdana Olujić je rođena 1934. u Erdeviku, gimnaziju je završila u Bečeju, a diplomirala je i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Prvi roman, “Izlet u nebo”, objavila je 1958, a uslijedili su “Glasam za ljubav” (1963), “Ne budi zaspale pse” (1964), “Divlje seme” (1967), “Glasovi u vetru” i “Preživeti do sutra” (2017).

Objavila je i zbirke bajki “Sedefna ruža i druge bajke”, “Nebeska reka i druge bajke”, “Kamen koji je leteo”, “Snežni cvet”, “Jastuk koji je pamtio snove” i roman bajku “Zvezdane lutalice”.

Knjige Grozdane Olujić su prevedene na 36 jezika.

Zbog visokih umjetničkih dometa proglašena je počasnim građaninom Osla i nosilac je danskog Viteškog ordena Daneborg.

Bezmalo sve njene kratke priče iz zbirke “Afrička ljubičica” uvrštene su u antologije širom svijeta (u Njemačkoj, Izraelu, Rusiji, Indiji, Engleskoj, Americi, Francuskoj”), a priča “Igra” nagrađena je na Konkursu za najbolju svjetsku kratku priču u Nemačkoj.

Bila je članica Udruženja književnika Srbije i Udruženja za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” kojem je poklonila svoju biblioteku.

N1

 

Slični članci

Ostavi komentar