Preminuo glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević

Glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo je u 95. godini života od posljedica korona virusa, zbog kojeg je bio hospitalizovan prije nekoliko dana.

Kada je počeo Drugi svjetski rat Vlasta je živeo sa porodicom u Beogradu u kome je u to vrijeme vladala ogromna glad, pa je da bi preživjeli sa drugarima Miletom Vražićem i Nemanjom Markovićem krao jabuke koje su Njemci slali svojim vojnicima na Istočnom frontu. Kada su ga Njemci uhvatili, 1943. godine poslali su ga u koncentracioni logor. Imao je tada 17. godina.

– Spaslo me je to što sam bio mlad i zdrav jer su me, umjesto da me pošalju u gasnu komoru, nacisti koristili kao radnu snagu u fabrici granata i oružja u Dortmundu. Jedan od majstora u toj fabrici uzeo me je za svog pomoćnika. Dao mi je njemačku propusnicu, koja mi je, kad sam već pobjegao iz logora, pomogla da se preko Minhena najprije dočepam Zagreba, a onda Zemuna i Beograda -ispričao je Vlasta Velisavljević u jednom intervjuu.

Beograd, 24. marta 2021.- ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 1. april 2018.-Glumac Vlastimir – Vlasta Velisavljevic preminuo je danas u 94. godini od posledica zaraze korona virusom, potvrdjeno je Tanjugu u krugovima bliskim Velisavljevicu.FOTO TANJUG/ RADE PRELIC / nr

Akademiju pozorišnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića upisao je 1948. godine, a na trećoj godini studija bio je uhapšen i odveden u zatvor na Banjici a potom i na Goli otok, gdje je proveo tri godine, nakon čega su ga 1953. godine vratili u Beograd.

– Neću zaboraviti tu čuvenu ćeliju 17a na Banjici iz koje su me poslali na Goli otok. Bio je to najperfidniji mogući zatvor sa svim sredstvima za mučenje ljudi, a jedna od njih je bila i ta ćelija. Mala, uska, ne možeš da se ispraviš. Dijelio sam je sa ocem Voje Brajovića, Vukotom, koji je bio vojno lice i izjasnio se za Sovjetski Savez – ispričao je Vlasta u jednom intervjuu.

Dobitnik mnogih priznanja proveo je na sceni više od 30 godina, odigrao više od 300 pozorišnih uloga bio je dozivotni počasni član JDP.

Izvor: Blic

Related posts

Ostavi komentar