Preporuke ljekara klinike za neurologiju KC za primjenu vakcine protiv novog koronavirusa za pacijente oboljele od multiple skleroze

Ljekari Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore pripremili su Preporuke za vakcinaciju protiv SARS-CoV2 za pacijente oboljele od multiple skleroze. Preporuke su nastale konsenzusom stručnjaka koji se bave multiplom sklerozom, a nakon uvida u trenutno dostupne informacije i preporuke na sajtovima različitih evropskih udruženja neurologa. Preporuke su namijenjene kako pacijentima oboljelim od multiple skleroze, tako i drugim neurolozima u Crnoj Gori ali i medicinskom osoblju angažovanom u ambulantama za vakcinaciju protiv novog koronavirusa.Preporuke su podložne promjenama, o čemu će pacijenti, medicinski radnici i javnost biti blagovremeno obaviješteni.

Klinika za neurologiju KCCG ostaje na raspolaganju za pomoć svim svojim pacijentima piše u saopštenju za javnost KC.

Preporuke za MS pacijente

•Preporučuje se vakcinacija protiv SARS-CoV2 svim pacijentima oboljelim od  multiple skleroze, osim u situacijama kada postoje jasne kontraindikacije (trudnoća, dojenje, anafilatičke reakcije u anamnezi)

•Sve dostupne vakcine su bezbjedne za neurološke pacijente, pa tako i pacijente oboljele od multiple skleroze. Nijedna od vakcina ne spada u grupu,,živih’’ vakcina te stoga ne može izazvati infekciju.

•Preporučuje se da se MS pacijenti vakcinišu bilo kojom dostupnom vakcinom protivSARS-CoV2, čim im se ta mogućnost ponudi, bez obzira na komorbiditete, starost i druge osobine.

•Ne preporučuje se odlaganje početka liječenja ljekovima koji modifikuju tok bolesti zbog vakcinacije protiv SARS-COV-2.•Ne preporučuje se promjena terapije u cilju ostvarivanja boljeg odgovora na vakcinaciju protiv SARS-CoV2.

Kod pacijenata koji koriste sljedeću imunomodulatornu terapiju: Interferon beta 1a im-Avonex®️, Interferon beta 1a sc-Rebif®️, Interferon beta 1b -Betaferon®️, Teriflunomid-Aubagio®️, Dimetilfumarat-Tecfidera®️, Glatiramer-acetat-Copaxone®️iNatalizumab-Tysabri®️očekuje se dobar odgovor(stvaranje antitijela) nakon vakcinacije.

•Kod pacijenata koji koriste sljedeću imunomodulatornu terapiju:  Fingolimod-Gilenya®️iOcrelizumab -Ocrevus®️odgovor na vakcinaciju može biti manji, ali dovoljan za zaštituod potencijalne SARS-CoV2 infekcije.

•Kodpacijenata koji koriste imunorekonstruktivnu terapiju:  Alemtuzumab-Lemtrada®️, Kladribin-Mavenclad®️iMitoxantrone®️odgovor na vakcinaciju zavisiod toga kolikoje prošlo vremena od primjene posljednje doze lijeka, odnosno od toga u kojoj mjeri  se oporavioimunski sistem nakon primjene posljednje doze lijeka

•MS pacijentima koji koriste ljekoveI linije(interferon beta, glatirameracetat, teriflunomid, dimetilfumarat) preporučuje se vakcinacija nezavisno od vremenskog intervala primjene terapije.

•MS pacijentima koji koriste ljekoveII linije(okrelizumab, fingolimod, alemtuzumab, natalizumab, kladribin) vakcinacija se preporučuje:–prije liječenja, primanje drugedoze vakcine>2 nedjelje prije početka terapije–za vrijeme liječenja anti-CD 20 terapijom(okrelizumab) primanje vakcine12 nedjelja nakon poslednje doze lijeka okrelizumab. Ukolikoje moguće, narednu dozu lijeka okrelizumab primijeniti 4 nedjelje nakon drugedoze vakcine.–za vrijeme liječenja imunorekonstitucijskom terapijom(alemtuzumab, kladribin) odložiti vakcinaciju do oporavka vrijednosti limfocita(3 do 6 mjeseci)

Ukoliko nije moguće u praksi ispoštovati predložene vremenske intervale, savjetuje se da pacijenti  prime vakcinu nezavisno od vremenskog intervala terapije.

•Pacijentu koji je doživio relaps bolesti, a kojem je indikovana vakcinacija protivSARS-CoV2, u dogovoru sa neurologom, razmotriti odlaganje vakcinacije do isteka perioda od mjesec dana nakon završetka pulsne kortikosteroidne terapije.

Nijedna vakcina nije apsolutno bezbjedna, ali ozbiljna neželjena dejstva su rijetka i ne moraju uvijek biti uzročno-posljedično povezana sa primjenom vakcine.

•Do sada prijavljena neželjena dejstva za sve vakcine su uglavnom blaga, a obuhvataju: bol na mjestu primjene, povišenu tjelesnu temperaturu, malaksalost, bolove u mišićima i sl.

•Sva neželjena dejstva nakon primjene vakcine treba prijaviti Institutu za ljekove i medicinska sredstvaCrneGore (CInMED), preko linka:https://primaryreporting.who-umc.org/Reporting/Reporter?OrganizationID=M

Related posts

Ostavi komentar